Chipmaker Intel wil divisie zelfrijdende auto’s in 2022 naar de beurs brengen

Chipfabrikant Intel is van plan Mobileye, zijn divisie voor autonoom rijden, midden 2022 naar de beurs in de VS brengen. De beursgang zou gebeuren met nieuw uitgegeven Mobileye-aandelen.

Intel, waarvan de aandelenkoers is gedaald van 68 dollar in april tot minder dan 50 dollar in december, zei dat de beursnotering waarde zal creëren voor Intel-aandeelhouders. Het voegde eraan toe dat het de meerderheidsaandeelhouder van Mobileye zal blijven.

Eén van Israëls grootste succesverhalen

De chipreus nam het Israëlische Mobileye in 2017 over. Met de verkoop was 15,3 miljard dollar gemoeid.

Mobileye werd in 1999 in Jeruzalem opgericht door Amnon Shashua en Ziv Aviram en is een van Israëls grootste succesverhalen in de techsector. Het bedrijf ontwikkelt zelfrijdende auto’s en is gespecialiseerd in de camerasystemen voor autonoom rijden.

In de loop der jaren heeft het samengewerkt met Tesla, BMW, Volvo en General Motors. Afgelopen juli tekende het een overeenkomst met Ford om de volgende generatie geavanceerde rij- en veiligheidsfuncties te ondersteunen in het wereldwijde productassortiment van de autofabrikant. De overeenkomst houdt in dat Ford de “EyeQ”-detectietechnologieën op basis van camera’s van Mobileye gaat gebruiken voor functies als waarschuwingen voor voorwaartse botsingen en voor de detectie van voertuigen, voetgangers en fietsers.

Omzet verdrievoudigd sinds overname

Op het moment van de overname van Mobileye werd de deal als duur beschouwd, vooral gezien het feit dat Intel toen onlangs nog een jaaromzet van slechts 400 miljoen dollar had gerapporteerd.

Maar sinds de overname is de omzet van Mobileye ruwweg verdrievoudigd. In het derde kwartaal werd nog een omzet geboekt van 326 miljoen dollar, hetgeen op jaarbasis een stijging betekende van 39 procent, aldus ABM Financial News. Intel verwacht dat de omzet in 2021 meer dan 40 procent hoger uitkomt dan in 2020.

Ook de waarderingen van andere zelfrijdende autobedrijven zijn sterk gestegen sinds de overname van Mobileye. Zo worden Waymo en Cruise elk op meer dan 30 miljard dollar gewaardeerd.

Mobileye had een marktwaarde van 10,6 miljard dollar toen Intel het overnam. Het is onduidelijk wat voor waardering Intel komende zomer zal proberen te bereiken voor Mobileye.

Beleggers reageren positief

Na het nieuws stegen de aandelen van Intel ongeveer 8 procent in de nabeurshandel op maandag, waarbij de aandelen stegen van ongeveer 49 dollar naar 51 dollar, schrijft CNBC.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20