Chinezen plannen massaal hun vakanties in het buitenland nadat Beijing schrapping verplichte quarantaine aankondigt

Chinezen, die drie jaar lang van de rest van de wereld waren afgesneden door COVID-19 beperkingen, zijn massaal begonnen met het kopen van vliegtickets in aanloop naar de versoepeling van de inreisbeperkingen.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese economie heeft enorm geleden onder het strenge COVID-beleid van Beijing. En ook de toeristische sector van het land incasseerde flinke klappen. Om het tij te keren heeft de Chinese overheid nu aangekondigd dat ze haar quarantainebeleid drastisch omgooit.

Het nieuws: Vanaf 8 januari zullen inkomende reizigers in China niet meer in verplichte quarantaine worden geplaatst, aldus de Nationale Gezondheidscommissie op maandag. Dat maakt voor de Chinese bevolking de weg vrij voor een trip naar het buitenland zonder grote zorgen bij de terugkeer.

  • Volgens data van het Chinese reisbureau Ctrip bleek dat binnen een half uur na het nieuws de zoekopdrachten naar populaire vakantiebestemmingen buiten China waren vertienvoudigd. De meest populaire bestemmingen waren Macau, Japan, Thailand en Zuid-Korea.
  • En uit gegevens van een ander platform dat was ingezien door nieuwsdienst Reuters, genaamd Qunar, bleek dat binnen 15 minuten na het nieuws de zoekopdrachten naar buitenlandse bestemmingen waren verzevenvoudigd.
  • China’s nationale immigratiedienst zei op dinsdag dat het de verwerking van paspoortaanvragen van Chinese onderdanen die naar het buitenland willen reizen, zou hervatten en dat het bezoeken van inwoners van het vasteland aan Hongkong zou gaan goedkeuren. Ook zal Beijing zijn beleid hervatten dat reizigers die op doorreis zijn een visumvrije overstap van maximaal 144 uur toestaat, aldus de immigratiedienst.

Maar: De opheffing van de Chinese inreisbeperkingen is weliswaar een positief signaal voor de economie, maar er zijn een aantal aanmerkingen.

  • Zo liet de Japanse premier Fumio Kishida weten dat alle reizigers uit China een negatieve COVID-test moeten kunnen voorleggen. De regering van het land wil daarnaast beperkingen opleggen aan luchtvaartmaatschappijen die hun vluchten naar China uitbreiden, aldus Kishida.
  • “Het internationale reisverkeer zal waarschijnlijk sterk toenemen, maar het kan nog vele maanden duren voordat de volumes terugkeren naar het niveau van voor de pandemie”, aldus Dan Wang, hoofdeconoom bij Hang Seng Bank China aan Reuters.
  • “COVID verspreidt zich nog steeds in de meeste delen van China, waardoor het normale werkschema sterk wordt verstoord. Het productiviteitsverlies is nog steeds aanzienlijk”, zegt hij.

De nieuwe regels:

  • Geen quarantaineplicht meer, maar de reizigers die het land binnenkomen moeten nog wel 48 uur voor hun vertrek naar China een PCR-test laten afnemen, aldus de gezondheidsautoriteit.
  • Daarnaast haalt Beijing de ziekte van de lijst met de gevaarlijkste infectieziekten. COVID-19 zal vanaf januari niet meer tot categorie A, maar tot categorie B worden gerekend. Dit omdat de ziekte minder virulent is geworden en volgens de autoriteiten geleidelijk zal evolueren naar een “gewone infectie van de luchtwegen”.

(evb)

Meer