Chinese verkopen General Motors tweede jaar op rij in dalende lijn

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft het voorbije jaar in China 3,09 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een daling met 15 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee moet General Motors al voor het tweede jaar op rij een achteruitgang op de Chinese markt erkennen.

Dat heeft het Amerikaanse concern, de tweede grootste autobouwer van China, gemeld.

Concurrentie

Drie jaar geleden had General Motors in China nog 4,04 miljoen wagens verkocht. Het jaar daarop was dat volume al echter gedaald tot 3,65 miljoen exemplaren. De verkoop lijdt onder de vertraging van de Chinese economie. Bovendien wordt General Motors in het land geconfronteerd met een zware concurrentie in de het middensegment van de Chinese suv-markt.

General Motors heeft in China een joint-venture met Saic Motor, gevestigd in Shanghai. Dat samenwerkingsverband brengt de merken Buick, Chevrolet en Cadillac op de Chinese markt.

Daarnaast heeft de Amerikaanse groep nog een Chinese joint-venture met Saic Motor en Guangxi Automobile Group, gevestigd in Liuzhou, voor de verkoop van onder meer minivans.

Cadillac

De verkoop van Baojun, het budgetmerk van General Motors, viel tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar met 27,6 procent terug. Chevrolet en Buick lieten een achteruitgang met respectievelijk 20,1 procent en 16,7 procent noteren.

Het luxemerk Cadillac zag zijn verkoop op de Chinese markt echter met 3,9 procent oplopen.

‘We verwachten dat de dalperiode zich ook over het nieuwe jaar verder zal uitstrekken,’ aldus Matt Tsien, voorzitter van GM China, in een commentaar op de cijfers.

Algemeen wordt verwacht dat de Chinese automarkt dit jaar met 2 procent zal inkrimpen. Daarmee moet de sector voor het derde jaar op rij een achteruitgang melden. Redenen zijn de zwakkere Chinese economie en het handelsconflict met de Verenigde Staten.

De China Association of Automobile Manufacturers berekende dat twee jaar geleden op de Chinese markt ruim 28 miljoen nieuwe wagens werden verkocht. Dat betekende een daling met 3 procent tegenover het jaar voordien. Ook vorig jaar zou een achteruitgang met ongeveer 8 procent zijn geboekt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20