Chinese veiligheidswet nekt Amnesty in Hongkong

Amnesty International maakte bekend dat het de laatste twee kantoren in Hongkong tegen eind dit jaar zal sluiten. De Chinese overheid keurde vorig jaar een veiligheidswet goed, die het voor mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty onmogelijk maakt nog te werken in Hongkong. Veel andere organisaties verhuisden hun werkzaamheden al naar Taiwan.

Op 31 oktober sluit Amnesty het lokaal kantoor, eind december volgt het hoofdkantoor voor de regio Zuidoost-Azië. Daarmee komt er een einde aan 40 jaar aanwezigheid in de semi-autonome regio.

Protest onderdrukt

“Dit besluit, met pijn in het hart genomen, is een resultaat van de Nationale Veiligheidswet van Hongkong. Die maakt het voor mensenrechtenorganisaties in Hongkong de facto onmogelijk om vrij en zonder schrik voor ernstige represailles van de overheid te werken”, meldt Anjhula Mya Singh Bais, voorzitter van de raad van bestuur van Amnesty International.

De omstreden veiligheidswet bepaalt dat iedereen die zich tegen het regime keert, in de vorm van terrorisme, complotten, het ondermijnen van de staatsmacht of separatisme, als misdrijf wordt gezien. In de ruimere zin kan elke vorm van protest gezien worden als strafbaar, daardoor kan politieke oppositie voeren in de illegaliteit terechtkomen. Duizenden activisten en tientallen politieke oppositieleiders werden al opgepakt.

Emigratie

De veiligheidswet was de volgende stap richting volledige controle over de voormalige Brits kolonie. Bij de overdracht in 1997 werd vastgelegd dat Hongkong een hoge graad van autonomie zou hebben voor de komende 50 jaar. De eilandengroep verkreeg een eigen rechtssysteem en civiele vrijheden, anders dan die op het Chinese vasteland.

Ook daar moet de veiligheidswet een eind aan maken: de wet bepaalt dat het Chinese recht het Hongkongse overtreft, waardoor elke Hongkongse wet de facto overschreven kan worden. Verschillende andere mensenrechtenorganisaties verplaatsten hun activiteiten al naar Taiwan. Ook Hongkongers zelf verhuizen massaal naar het eiland.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20