Chinese uitvinder doet het: daar is de vliegende motorfiets

Geïnspireerd door de vele tekenfilms die hij in zijn jeugd zag, wilde de Chinees Zhao Deli tegen elke prijs een vliegende motorfiets ontwikkelen. Dat hij zijn appartement moest verkopen om die droom waar te maken onderstreept enkel hoe vastberaden hij was.

Deze week was het dan zo ver: met een combinatie van een drone en een motorfiets vloog Zhao over zijn stad Dongguan, in het zuiden van China. Daarbij ging hij nooit hoger dan 15 meter, al zal zijn vliegende motorfiets naar eigen zeggen tot 1.000 meter hoogte kunnen stijgen, eens de batterij verder geoptimaliseerd is. 

Markt voor vliegende motorfiets is nagenoeg onbeperkt

Die motorfiets is dan ook nog een prototype, dat Zhao het volgende jaar hoopt te vervolledigen om dan de massaproductie op te starten en het voertuig ook in het buitenland te gaan commercialiseren. Kostprijs: tussen de 4.800 en 6.300 euro.

De markt voor de vliegende motorfiets is volgens Zhao dan ook bijna onbeperkt: leveranciers van pakjes, onderhoudsbedrijven, politie, militairen…

Wel moet de Chinese overheid nog werk maken van regulering, wil men toekomstig luchtverkeer niet tot een nachtmerrie zien evolueren. Vele honderden miljoenen Chinezen verplaatsen zich vandaag per fiets en motorfiets.

Uber, Audi, Rolls-Royce, Kitty Hawk en co

Zhao is niet alleen, want ook Uber, Kitty Hawk, Airbus, Audi, Porsche en het Britse Rolls-Royce zijn in de wedloop gewikkeld om als eerste een betaalbare luchttaxi op de markt te zetten. Dan is er nog de Australiër David Mayman die in 2016 met zijn jet pack JB-10 over de rivier Thames gevlogen in de Britse hoofdstad Londen. Hij hoopt volgend jaar zijn toestel te kunnen gaan commercialiseren.

Verwacht wordt dat de markt voor commerciële drones de volgende 15 jaar met een factor 30 zal worden uitgebreid. De EU ziet tegen 2050 in de sector ruim 150.000 bijkomende jobs gecreëerd worden. In België telt het persagentschap Belga vandaag een 500-tal dronepiloten, onder wie 50 tot 100 beroepspiloten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20