‘Chinese staatsomroep ‘Voice of China’ opent kantoor in Brussel’

De China Media Group (CMG), het in maart van 2018 opgerichte Chinese staatsmediaconcern, wil een kantoor openen in Brussel. Dat schrijft het webmagazine Politico op basis van een aantal bronnen met kennis van het dossier.

CMG is de fusie van China Central Television, China National Radio en China Radio International. De zender staat ook bekend als de ‘Voice of China.

De fusie van Chinese staatsmedia vormt een belangrijke stap in ‘het bevorderen van [China’s] internationale uitzendcapaciteit en het accuraat vertellen van het Chinese verhaal’. Twee eisen die in oktober 2017 door Xi Jinping werden gesteld. Dat gebeurde ter gelegenheid van een speech die hij gaf voor het Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij (CCP).

De oprichting van het kantoor in Brussel geeft aan dat China zijn partijpolitieke verhaal in Europa meer kracht wil gaan geven. Ook zal de omroep wellicht partnerships tot stand willen brengen, die gunstig kunnen zijn voor de Chinese belangen. 

De stap komt er nu de Chinese staatszender CGTN, die ook deel uitmaakt van de CMG, in het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd wordt met mogelijke sancties. Dat vanwege een uitzending in 2013. Daarin legde de in China gevangen Britse journalist Peter Humphrey volgens Londen een gedwongen bekentenis af. Ook de verslaggeving over de recente gebeurtenissen in Hongkong heeft in de Britse hoofdstad tot veel misnoegdheid geleid.

CGTN opende twee jaar geleden al een vestiging in Londen. Maar de Brexit en voormelde problemen met de Britse telecomwaakhond Ofcom maken dat nu ook voor Brussel wordt gekozen.

De website Politico schrijft op basis van iemand die kennis heeft van de strategie van de China Media Group ‘dat de top van de CMG denkt dat het politieke klimaat in het VK zich tegen China keert en dat het de EU beter kan ondermijnen in haar eigen tuin’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20