Chinese regeldrift houdt aan: overheid neemt nu entertainmentsector in het vizier

Er lijkt maar geen einde te komen aan de doorgedreven Chinese regulering. Na onder meer het onderwijs en techsector legt China nu strengere regels op aan de entertainmentsector. Het land verplicht de omroepen onder meer om artiesten met “onjuiste politieke standpunten” te mijden. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft dit jaar al strenge maatregelen opgelegd aan verschillende sectoren, waaronder de tech- en gamesector. Recent heeft de Chinese overheid nog beslist om de tijd die jongeren spenderen aan onlinegames drastisch in te korten.

China probeert zijn greep op de samenleving te versterken door zeer strikte regels op te leggen aan allerhande sectoren. Nu neemt het land de entertainmentsector in het vizier. Die nieuwe maatregelen komen er in het kielzog van een reeks schandalen rond belastingontduiking en seksueel misbruik door beroemdheden.

Salaris artiesten reguleren

Twee ministeries, een partijbureau en een beroepsvereniging hebben donderdag nieuwe richtlijnen gepubliceerd, waarbij de afdeling publiciteit van de partij een aantal mensen in de entertainmentsector op de vingers tikt wegens hun vermeende slechte invloed op jongeren en voor het “ernstig vervuilen van de sociale sfeer.”

“De straffen voor de artiesten die zich schuldig hebben gemaakt aan onwettig of onethisch gedrag moeten worden verhoogd, en instanties die dergelijk gedrag door de vingers zien, moeten onmiddellijk worden gestraft”, klinkt het. “De ideologische en morele opvoeding van kinderen moet worden versterkt, terwijl partijkaderleden op alle niveaus ten zeerste moeten beseffen hoe belangrijk het is de toekomstige generaties vorm te geven.”

De NRTA, een overheidsinstelling die toezicht houdt op de staatsbedrijven die actief zijn in de entertainmentsector, zei woensdag dat het de salarissen van sterren beter zal reguleren en belastingontduikers zal bestraffen. De instelling voegde eraan toe dat het alle inhoud van culturele programma’s die het ongezond acht, zal verwijderen.

“Ongezonde fancultuur”

De maatregelen hebben onder meer een impact op artiesten die de zenders in beeld mogen brengen. “De selectie van acteurs en gasten moet zorgvuldig worden gecontroleerd, waarbij politieke geletterdheid en moreel gedrag als criteria moeten gelden”, aldus de NRTA, die eraan toevoegde dat artiesten moeten worden aangemoedigd om deel te nemen aan programma’s voor openbaar welzijn en sociale verantwoordelijkheden op zich te nemen.

In een nota van de toezichthouder staat ook dat inhoud die als “verwrongen” wordt beschouwd, moeten worden stopgezet, evenals programma’s rond schandalen, ostentatieve rijkdom en “vulgaire” internetberoemdheden. De regulator neemt ook de “ongezonde fancultuur” in het vizier. De Chinese internetregulator zei vorige week al dat het actie ondernam tegen “een “chaotische fancultuur van beroemdheden.”

Het ministerie van Cultuur en Toerisme en de China Association of Performing Arts publiceerden diezelfde donderdag een bericht waarin staat dat artiesten, zoals livestreamingsterren, periodieke opleiding in beroepsethiek moeten volgen en dat agentschappen contracten moeten beëindigen met artiesten die “geen morele discipline” aan de dag leggen. China kant zich ook tegen mannelijke artiesten die te veel make-up dragen. Volgens de overheid moeten de Chinese jongeren “mannelijker worden.”

Lees ook:

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.