De Amerikaanse beurswaakhond SEC is een onderzoek gestart naar de Chinese streaminggigant iQiyi omdat het bedrijf boekhoudfraude zou hebben gepleegd en zijn cijfers zou hebben opgeblazen. Het aandeel gaat nabeurs tot 15 procent onderuit op Wall Street.
Het onderzoek is het gevolg van een kritisch artikel van Wolfpack Research, een organisatie die zichzelf omschrijft als ‘een activistische onderzoeker’. Het bedrijf doet vooral boekenonderzoek en andere financiële research.
Volgens het artikel, dat dateert van 8 april, pleegt iQiyi ‘al fraude sinds lang voor zijn beursgang in 2018 en is het dat blijven doen.’ Het zou vooral zijn resultaten beter voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn. Het bedrijf reageerde toen dat er ‘een hoop fouten, ongefundeerde statements en misleidende conclusies en interpretaties’ in het artikel stonden.
Baidu
iQiyi werd in 2010 opgericht door de Chinese techreus Baidu, die bekend werd als zoekmachine. In 2018 trok iQiyi naar Wall Street, maar Baidu is met 56 procent van de aandelen nog steeds de eigenaar van het bedrijf. Het is met 500 miljoen maandelijks actieve gebruikers een van de grootste streamingsites ter wereld en heeft een deal met Netflix om series van de videogigant in China te tonen.
iQiyi is niet het eerste Chinese bedrijf op Wall Street dat wordt beschuldigd van boekhoudfraude. Eerder dit jaar kwam aan de oppervlakte dat de koffieketen Luckin Coffee ook cijfers had verzonnen om zijn resultaten beter voor te stellen. Daarop werd het bedrijf uit de Nasdaq gesmeten.
Naar aanleiding daarvan probeert Donald Trump al een tijd om Chinese bedrijven die in de VS willen noteren te onderwerpen aan Amerikaanse boekhoudstandaarden. Voorlopig is daar nog weinig van gekomen.
Strengere regels
De techbeurs Nasdaq besliste wel al om de regels voor beursgangen strenger te maken. Vanaf nu moeten bedrijven minstens 25 miljoen dollar (21 miljoen euro) ophalen om te mogen noteren op de Nasdaq.
Hoewel het er niet met zoveel woorden staat, viseert de maatregel wel degelijk Chinese bedrijven. Die zijn namelijk meestal niet groot genoeg om 25 miljoen dollar op te halen. Van de 155 Chinese bedrijven die sinds 2000 naar de Nasdaq trokken, haalden er 40 minder dan 25 miljoen dollar op.
Als antwoord daarop opende Hongkong zijn eigen techbeurs.