Zhang Zhan, een 38-jarige Chinese burgerjournalist, staat op het punt te bezwijken aan een hongerstaking. Dat laat haar familie weten via Twitter. Zhang Zhan bracht in 2020 kritische berichten uit over de aanpak van de Chinese overheid in Wuhan tijdens de begindagen van de coronapandemie. Vanwege die kritiek werd ze veroordeeld tot 4 jaar gevangenis. Uit protest ging Zhan in hongerstaking, maar daar dreigt ze nu aan te bezwijken.
Amnesty International
“Zhan is 177cm groot, nu weegt ze nauwelijks 40kg. Ze overleeft de komende koude winter waarschijnlijk niet. Ik hoop dat de wereld haar herinnert zoals ze was”, het is een aangrijpende tweet van Zhang Ju, de broer van burgerjournalist Zhang Zhan, waarmee hij aandacht eist voor de levensbedreigende toestand waarin zijn zus zich bevindt.
De voormalige advocate zit sinds mei 2020 in de gevangenis wegens haar kritische berichtgeving over de aanpak van de Chinese overheid van de coronacrisis in Wuhan. Daar ging ze uit protest in hongerstaking, nu dreigt ze na maandenlang protest en mishandeling in de cel te sterven.
De oproep van Zhang Ju op Twitter heeft Amnesty International wakker geschud over de kwestie, zo meldt The Guardian. In een statement op hun website roept Amnesty International de Chinese overheid op Zhan onmiddellijk vrij te laten: “Zhang Zhan mocht eerst en vooral nooit in de gevangenis terechtgekomen zijn, nu blijkt haar leven aan een zijden draadje te hangen. De Chinese autoriteiten moeten haar per direct vrijlaten, zodat ze haar hongerstaking kan stoppen en de medische hulp kan zoeken die ze nodig heeft”, zegt Gwen Lee die voor Amnesty International campagne voert in China.
“Onrust provoceren”
In februari 2020 trok Zhang Zhan naar Wuhan om er verslag te doen over het coronavirus. De wereldwijde schaal van het virus was toen nog behoorlijk beperkt, maar Wuhan stond wel al gekend als epicentrum en bron van het virus.
Terwijl de Chinese staatsmedia berichtten over de efficiënte aanpak van het virus, toonde Zhan een minder fraai beeld. Ze serveerde de wereld video’s van chaos in overvolle ziekenhuizen en crematoria, van burgers die nergens terecht konden met hun vragen en lege straten in een stad in volle lockdown, tot ergernis van de Chinese overheid.
In mei 2020 werd Zhan gearresteerd en in december datzelfde jaar werd ze wegens het provoceren van onrust en het uitlokken van ruzie tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, een veroordeling die meerdere burgerrechtenactivisten en journalisten achter de tralies deed verdwijnen.
Hongerstaking
Uit protest tegen haar oneerlijke veroordeling ging Zhan in juni 2020 in hongerstaking. Om te voorkomen dat ze haar protest kon verder zetten forceerden de Chinese autoriteiten Zhan om voeding in te nemen, dat deden ze door Zhan aan haar bed te fixeren en via een sonde door haar neus te voeden.
Volgens Amnesty International moest Zhan als straf voor haar hongersnood drie maanden lang 24 uur per dag met handen en voeten geboeid blijven.
Volgens Verslaggevers Zonder Grenzen (Reporters Sans Frontières) is Zhan niet langer in staat te stappen of zelfstandig haar hoofd recht te houden, aangezien ze zodanig verzwakt is. “Zhang Zhan is een slachtoffer van de nultolerantie die de Chinese overheid hanteert tegenover kritiek en andere meningen. Ze werd enkel en alleen veroordeeld omdat ze op een vreedzame manier haar vrijheid van meningsuiting toepaste”, voegt Gwen Lee van Amnesty International toe. “Als Zhang Zan in de gevangenis sterft, hangt haar bloed aan de handen van de Chinese overheid.”
(NS)