Een vijfde van de wereldbevolking is er in geslaagd het leeuwendeel van de wereldvoedselvoorziening in handen te krijgen.
Volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Agricultuur zal China in de eerste helft van 2022 zo’n 69 procent van de beschikbare maïs bezitten. Het Aziatische land zal ook 60 procent van ‘s werelds rijstreserves en 51 procent van zijn tarwe hebben.
Er wonen in China 1,4 miljard mensen van de totale wereldbevolking van zo’n 7,75 miljard mensen. Dit betekent dat minder dan 20 procent van de wereldbevolking er in geslaagd is om meer dan de helft van drie belangrijke voedingsstoffen op te slaan. Dat zal ongetwijfeld zorgen voor scherpe prijsstijgingen over de hele planeet en ook gevolgen dragen voor de dreigen voor globale hongersnoden, schrijft analysesite OODA Loop.
China blijft massaal voedsel inslaan terwijl wereldwijde tekorten aangroeien
Het Amerikaanse departement van Agricultuur legde deze week cijfers voor die aantonen dat China graan, rijst en ander voedsel blijft oppotten terwijl er op andere plaatsen in de wereld forse tekorten zijn.
Verder spendeerde China in 2020 volgens OODA Loop zo’n 98 miljard dollar aan de import van voedsel en dranken. Tussen januari en september van dit jaar importeerde China in die periode meer voedsel dan het ooit heeft gedaan sinds 2016. De invoering van sojabonen, maïs en graan zou zelfs twaalf keer hoger liggen dan vier jaar geleden. Dat zou mogelijk geweest zijn dankzij “agressieve aankopen” van leveranciers zoals de VS en Brazilië, weet OODA Loop.
Volgens gegevens van de Verenigde Naties zouden er sinds 2020 zeker 700 miljoen mensen met een chronisch voedseltekort leven.
“Schrik van een hongerige bevolking”
Wat nu? Volgens OODA Loop zal China massaal voedsel blijven inkopen en opslaan. Ook de agressieve visserij van China zal er wellicht voor zorgen dat het land een aanzienlijk deel van de beschikbare vis zal inslaan.
“Graanvoorraden zijn geen belangrijk probleem in de media, maar zoals deze analyse aangeeft, is het duidelijk een punt van zorg. Het heeft betrekking op de wereldwijde voedselzekerheid en kan van invloed zijn op zowat elke andere risicocategorie. Waarom dit van belang is voor de Communistische Partij? Zij hebben duidelijk schrik van een hongerige bevolking”, voert OODA Loop aan.
(kg)