Chinese EV-pionier Nio test baanbrekende batterij met 1000 km bereik

Nio, de baanbrekende fabrikant van elektrische auto’s uit China, heeft de verwachtingen verbrijzeld met een nieuwe batterij die een ongekende actieradius van 1000 km op één lading biedt.

CEO William Li liet in een marathon livestream van 14 uur de mogelijkheden van de Nio ET7 zien en eindigde de reis met 3% resterend vermogen op de teller. Met massaproductie gepland voor april 2024 en een innovatief abonnementmodel voor batterijwissels koppelt Nio financiële verliezen aan toonaangevende innovaties. De nieuwste stap van het bedrijf heeft geleid tot vergelijkingen met Tesla, omdat het de grenzen van de elektrische voertuigtechnologie verlegt.

  •  De Nio ET7 bevat een batterij met een actieradius van meer dan 1000 km.
  •  De CEO van Nio maakte een testrit om te bewijzen waartoe hij in staat is.
  •  Nio bouwt aan een netwerk van stations voor het verwisselen van accu’s, wat resulteert in laadstops van slechts een paar minuten.

Op een koude decemberdag begon CEO William Li aan een reis door China, waarbij hij met de Nio ET7 uitgerust met een nieuwe 150 kWh batterij van Shanghai naar Xiamen reed. Deze rit van 1.044 km was een bewijs van het uithoudingsvermogen van de auto en het potentieel van EV-technologie en eindigde met een geruststellende 3% resterend vermogen in de batterij.

Energiedichtheid en innovatie

De batterij van de Nio ET7 wordt geprezen als ‘s werelds meest energiedichte in massa geproduceerde EV-batterij. De energiedichtheid van 360 kWh/kg en het zes keer sterkere koelvermogen vormen een nieuwe maatstaf in de sector. Dit technologische hoogstandje is een bewijs van de technische bekwaamheid van Nio en een uitdaging voor de industrie, die concurrenten dwingt om de parameters van EV-capaciteiten te heroverwegen.

De kosten van geavanceerde ontwikkeling

Innovatie heeft echter een prijs. Ondanks de baanbrekende benadering van het opladen van EV’s en de batterijtechnologie, erkent Nio een fors verlies van $12.000 op elke auto die het produceert. Deze gedurfde strategie, gecentreerd rond een batterijruilsysteem, stelt klanten in staat om auto’s zonder batterij te kopen en in plaats daarvan te kiezen voor een maandelijks abonnement om gebruik te maken van Nio’s netwerk van ruilstations. Dit onconventionele model staat in contrast met traditionele oplaadmethoden en verkort de wachttijd tot drie minuten.

Maar waarom zo’n dure strategie? Dat kan te maken hebben met Nio’s visie op de toekomst van EV’s, een toekomst waarin flexibiliteit en gemak de boventoon voeren. Door de batterij los te koppelen van het voertuig op het verkooppunt, biedt Nio een aanpassingsvermogen dat EV-eigendom zou kunnen herdefiniëren. De mogelijkheid om elk model te upgraden naar de nieuwe 150 kWh batterij via Nio’s netwerk zou een game-changer moeten zijn, die continue verbetering en een lange levensduur van het voertuig mogelijk maakt. De vraag is of Nio in staat is daarvoor de infrastructuur op touw te zetten. In Nederland zijn op dit moment zes wisselstations.

Rivaliteit en erkenning

Nio’s recente prestaties en bedrijfsmodel hebben onvermijdelijk vergelijkingen getrokken met Tesla van Elon Musk, een ander bedrijf dat bekend staat om zijn radicale aanpak en marktverstoring. De vergelijking is toepasselijk; beide bedrijven worden gedreven door charismatische leiders die niet bang zijn om grote risico’s te nemen in hun streven naar innovatie. Musk’s avonturen in de ruimte en Li’s uithoudingsvermogen staan symbool voor een bredere zoektocht om de grenzen van het mogelijke te verleggen.

Bovendien is Nio’s toewijding aan innovatie niet alleen theoretisch. Het bedrijf heeft al indrukwekkende stappen gezet op de markt met de introductie van de EL6 in Europa en de onthulling van het nieuwe vlaggenschip ET9, die de luxe van een Mercedes Maybach evenaart. De ET9, die naar verwachting zal worden uitgerust met de nieuwe batterij, is een statement van Nio’s aspiraties om luxe te combineren met technologische verfijning.

Voorhoede van EV

Wat heeft de toekomst in petto voor Nio en zijn baanbrekende batterij? Met de massaproductie in het verschiet, neemt de verwachting toe. De prijs van 298.000 yuan (ongeveer € 38.000) lijkt misschien hoog, maar weerspiegelt de kosten van baanbrekende technologie.

Nu de wereldwijde drang naar duurzame energieoplossingen toeneemt, betekenen de vorderingen van Nio een sprong voorwaarts voor de EV-industrie en moedigen ze andere fabrikanten aan om te investeren in onderzoek en ontwikkeling, wat zou kunnen leiden tot een bredere acceptatie van elektrische voertuigen. Hoe dan ook, met meer dan 32 miljoen accuwisselingen via het steeds groter wordende netwerk van Power Swap Stations verstevigt Nio zijn positie in de voorhoede van EV-technologie.

[Bron: Innovation Origins]

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.