Chinese centrale bank roept op tot bredere acceptatie cash geld

De Chinese Volksbank, de centrale bank van het land, roept op tot een bredere acceptatie van contant geld. Dat meldt Reuters. De bank stelt zelfs dat verkopers die cash weigeren, een boete kunnen krijgen.

In China is het de afgelopen jaren zeer gangbaar geworden om te betalen met QR-codes die met de smartphone gescand worden. Zelfs bedelaars op straat accepteren betaalapps Alipay of Wechat Pay. Volgens de centrale bank is die trend het afgelopen jaar nog sterker geworden omdat mensen door de uitbraak van het coronavirus contant geld willen vermijden. Ook betalingen voor basisdiensten zoals medische zorg, water, stroom en gas worden steeds vaker online gedaan.

De Chinese Volksbank stelt echter dat sommige ouderen niet goed kunnen meekomen in de digitalisering. “Contanten zijn de meest basale vorm van betaling. Die kunnen niet geweigerd worden.”

Teruggefloten door de overheid

De oproep komt anderhalve maand na grote controverse rondom betaalapp Alipay. Moederbedrijf Ant Group zou begin november naar de Hongkongse en Shanghaise beurzen gaan. Het moest de meest waardevolle beursgang ooit worden. Op het laatste moment werd het bedrijf, dat voortkomt uit webshopgigant Alibaba, teruggefloten door de Chinese autoriteiten. De overheid zou niet willen dat een commercieel bedrijf de staatsbanken overvleugelt.

De Chinese overheid wil de groeiende dominantie van e-commercebedrijven een halt toeroepen en meer toezicht houden. Daar sluit de centrale bank zich nu bij aan in een verklaring: “Betaalinstellingen die geen bank zijn, moeten het concept van cashloos betalen niet promoten.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20