Chinese beurs kleurt bloedrood: buitenlandse beleggers dumpen massaal aandelen

De beurzen in Hongkong en Shanghai zitten in slechte papieren. Vooral Amerikaanse beleggers dumpen massaal de aandelen van Chinese bedrijven.

Waarom is dit belangrijk?

Het nieuws dat de Chinese overheid zowel zijn eigen tech- als onderwijsbedrijven in het vizier neemt voor strenge regulering, jaagt buitenlandse investeerders de stuipen op het lijf. De techindex van de Hang Seng verloor de laatste drie dagen al 17 procent aan waarde.

De monumentale uitverkoop van Chinese aandelen door buitenlandse beleggers ging dinsdag genadeloos door. De “selloff” verspreidde zich zelfs naar de obligatie- en valutamarkten. De oorzaak is duidelijk: er gingen geruchten rond dat grote Amerikaanse fondsen hun activa op de Hongkongse Hang Seng en beurs van Shanghai zouden liquideren.

Er werd op de markt ook gefluisterd dat de Verenigde Staten investeringen in Chinese bedrijven zou beperken. Daarmee was de paniek op de beurzen natuurlijk compleet. Instituten en bedrijven, die al aandelen van Chinese techbedrijven aan het dumpen waren, schakelden over tot een complete uitverkoop.

Yuan mee de dieperik in getrokken

De gevolgen: de Hang Seng Tech Index, die de koers van de 30 grootste Chinese techbedrijven opvolgt, zakte de laatste 24 uur met nog eens 7,97 procent. Het enorme verlies van vorige week, toen sloot de techindex vrijdag af met een verlies van 2,96 procent, was dus maar een voorproefje van wat er zich dinsdag zou voltrekken.

De Chinese yuan zakte naar zijn zwakste positie tegenover de dollar sinds april en Chinese obligaties zakten mee de dieperik in. Een Amerikaanse dollar was dinsdag even 6,5 Chinese yuan waard, hoewel dat cijfer enkele uren daarvoor nog op 6,47 stond.

De SSE Composite Index (de aandelenindex van Shanghai) sloot dinsdag af met een verlies van 2,49 procent. De Hang Seng Index van de Hongkongse beurs moest de dag afsluiten met een daling van 4,22 procent.

Flinterdun vertrouwen

De tragische marktbewegingen in China tonen aan hoe flinterdun het vertrouwen van buitenlandse beleggers is geworden door het hardhandig optreden van Peking, dat alleen maar lijkt te verstrengen.

Handelaars vrezen nu dat het roekeloos ingrijpen van de autoriteiten in de onderwijs-, voedselbezorging- en vastgoedsector zich kan verspreiden naar de gezondheidszorg. Een sector die uiterst belangrijk zal worden voor het vergrijzende China.

“Het dalen van de Chinese aandelen, wat zich laat voelen op de koers van de yuan, toont aan dat er duidelijke zorgen zijn dat het reguleringsbeleid in China te draconisch is geworden”, zei Terence Wu, een valutastrateeg van het Singaporese Oversea-Chinese Banking, tegen Bloomberg.

(bzg)

Lees ook: “De grootste bedreiging voor het Westen in de laatste 40 jaar”: VS werkt aan een antwoord op de digitale yuan

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.