Neergeschoten Chinese ballon was bedoeld voor Hawaii, maar raakte op drift

De Chinese ballon, die twee weken geleden boven de Verenigde Staten werd neergeschoten, werd door de wind uit zijn koers geblazen. De ballon zou normaal gezien over Hawaii vliegen, niet over het Amerikaanse vasteland.

Waarom is dit belangrijk?

Voorafgaand aan de ballon-saga, leefden de VS en China al op gespannen voet. Toen werd ontdekt dat een Chinese ballon, die mogelijks werd gebruikt voor spionage, boven de VS vloog, en zelfs boven de nucleaire basis in Montana, zakten de diplomatieke relaties naar een nieuw dieptepunt.

In het nieuws: De wind stuurde de Chinese ballon uit koers. Dat verklaarde een Amerikaanse overheidsfunctionaris aan Reuters.

  • De bedoeling van China was naar verluidt om de ballon via Guam richting Hawaii te sturen. Op beide eilanden hebben de Verenigde Staten een grote militaire basis; in Guam liggen onder meer verschillende onderzeeërs voor anker.
  • Dat plan mislukte volledig. De ballon werd door de wind uit koers geblazen. Hij koerste eerst naar de Aleoeten, een eilandengroep tussen Rusland en Alaska, en vloog via Canada richting de oostkust van de Verenigde Staten. De reis strandde boven de Atlantische Oceaan, voor de kust van de staat South Carolina. Daar kon een F-22 Raptor-gevechtsvliegtuig de ballon neerhalen met een goed gemikte raket.

To spy or not to spy?: China blijft beweren dat de ballon geen spionage-apparatuur meedroeg.

  • Volgens Beijing ging het om een civiele ballon, die werd ingezet voor onderzoek. De VS betwisten dit: de ballon vloog over heel wat cruciale infrastructuur van het Amerikaanse leger. Boven Montana vloog hij over de Malmstrom-luchtmachtbasis. Op die basis huist de VS enkele nucleaire silo’s. Het feit dat de normale koers over de basissen in Guam en Hawaii ging, doet ook vermoeden dat de ballon niet louter voor onderzoek diende.
  • Bij het neerhalen van de raket werden de brokstukken opgevist uit de oceaan. De onderdelen werden overgedragen aan de binnenlandse inlichtingendienst FBI, en liggen momenteel in het laboratorium van de dienst in Quantico. Onderzoek zal moeten uitwijzen waarvoor de ballon echt diende.
  • De andere drie voorwerpen die de VS vorige week uit de lucht schoten, zouden alvast niet gebruikt worden voor spionage. Of althans, daar is geen bewijs voor. Zo vertelde John Kirby, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad dinsdag. Hij gaf aan dat de drie ballonnen mogelijks afkomstig zijn van “commerciële of onderzoeksinstellingen”.

(fjc)

Meer