Krabbelt de VS terug?: “Geen bewijs dat drie van de neergehaalde ballonnen Chinese spionage-instrumenten waren”

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat de drie ongeïdentificeerde ballonnen, die in het weekend zijn neergeschoten, verband houden met Chinese spionageactiviteiten.

Waarom is dit belangrijk?

Nadat in minder dan twee weken tijd vier onbekende ballonnen boven Amerikaans grondgebied zijn neergeschoten, beweert Washington nu dat drie daarvan mogelijk afkomstig zijn van commerciële activiteiten, en niet van spionage-inspanningen van Beijing. Wil de VS de gespannen situatie bekoelen?

In het nieuws: Woordvoerder John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad zei dinsdag dat de Amerikaanse inlichtingendiensten nog niet hebben kunnen bewijzen dat de drie neergeschoten ballonnen verband houden met spionage-activiteiten van buitenlandse actoren.

  • In totaal zijn de afgelopen twee weken vier ballonnen door Washington neergeschoten, maar enkel de eerste wordt door de VS omschreven als een spionage-apparaat afkomstig van China. Deze werd begin februari boven de Atlantische Oceaan voor de kust van South Carolina geneutraliseerd.
  • Volgens John Kirby zouden de andere drie ballonnen mogelijk afkomstig zijn van “commerciële of onderzoeksinstellingen”.

De details: “We hebben geen aanwijzingen of bewijzen gevonden die specifiek wijzen op het vermoeden dat deze drie objecten deel uitmaken van het spionageprogramma van de Volksrepubliek China, of dat ze betrokken waren bij het verzamelen van inlichtingen”, zei John Kirby.

  • De woordvoerder benadrukte dat er geen definitieve conclusies over de objecten kunnen worden getrokken zonder de brokstukken eerst uitgebreid te analyseren.
  • De zoektocht naar de brokstukken gaat door. De ongeïdentificeerde objecten stortten neer boven Alaska, het Canadese Yukon Territory en Lake Huron in Michigan.

Wordt mogelijk vervolgd: de incidenten zijn onderwerp van diplomatieke spanningen tussen China en de VS.

(fjc/as)

Meer