De beurs van Shanghai is al sinds het einde van februari in vrije val, waardoor er paniek ontstond onder verschillende Chinese beleggers. Om de gemoederen te bedaren, maakte de Chinese overheid het onmogelijk om varianten van de woorden ‘beurs’ en ‘aandelenmarkt’ te zoeken op sociale media.
De paniek op de Chinese beurs werd deze week zo extreem dat de overheid moest ingrijpen om de markten te kalmeren. De mogelijkheid om informatie op te zoeken over de aandelenmarkt op het Chinese internet werd bijna volledig aan banden gelegd sinds dinsdag.
Op Weibo, het Chinese equivalent van Twitter met een half miljard gebruikers, werden zoekopdrachten naar het woord ‘beurs’ of ‘aandelenmarkt’ uitgeschakeld. De termen zijn dus tijdelijk beland op de censuurlijst van het Chinese internet. Sinds woensdag is het wel nog mogelijk om te zoeken naar ‘crash’ en ‘aandelen’. Sommige Chinese internetgebruikers vroegen zich hardop af of het gebrek aan informatie mogelijk niet voor meer paniek dan geruststelling zou zorgen.
Op woensdag opende de beurs van Shanghai wel met een licht herstel van 0,67 procent op 3.381 punten.
De illusie van een stierenmarkt
Ook in de Chinese media was het deze week bijzonder stil over het brandje binnen de aandelenmarkt. Zo werd er niet gerapporteerd over de beurs in geen enkele grote financiële krant van het land op woensdagochtend. De voorpaginaverhalen waren eerder bestemd voor artikelen over Xi Jinpings plannen voor een betere nationale defensie en de jaarlijkse bijeenkomst van de partijtop.
De Chinese media staan er om bekend om economische problemen van het land te bagatelliseren. Zo willen ze paniek en cynisme van investeerders en consumenten voorkomen. Zelfs toen Donald Trump in 2019 de nieuwe tarieven op Chinese producten aankondigde, bleef de Chinese media rapporteren dat de inheemse markt een stierenmarkt vol vertrouwen zou blijven. In de realiteit kreeg het land toen economische klappen wat eerder leidde tot een berenmarkt met langdurige neerwaartse schokken.
In sommige gevallen lijkt de media zelfs nepnieuws te verspreiden over de markt. In het Shanghai Securities News, een van de meest wijdverspreide financiële dagbladen werd er bericht dat investeerders massaal aandelen zouden aankopen op dinsdag. De zogenoemde ‘geruchten’ dat er grootschalige aflossingen van aandelenfondsen aan de gang zouden zijn, werden met klem ontkent.
CSI 300 blijft instabiel
Het probleem van de berenmarkt blijft een uitdaging voor de Chinese overheid. In de laatste veertien beursdagen zakte de CSI 300, de Chinese aandelenindex van de 300 grootste A-aandelen van de Shanghai Stock Exchange, al met 14 procent.
Dat was de grootste daling in 13 jaar. Maar liefst 1,3 biljoen yuan, ofwel 163 miljard euro ging in rook op.