Shanghai en zijn 26 miljoen bewoners zitten verstrikt in een lockdown. De overheid bereidt zich voor om duizenden Chinezen in quarantaine te zetten.
De recente uitbraak van COVID-19 in China is op enkele weken tijd volledig uit de hand gelopen. Op 3 april rapporteerde de stad Shanghai zo’n 9.000 gevallen van corona. Dat zijn absurde cijfers voor China, dat in 2021 bijna geen infecties optekende.
De metropool met 26 miljoen inwoners ging al op 28 maart in een gedeeltelijke lockdown en voerde later een totale vergrendeling van de stad in. Nu bereidt China zich voor op een totale oorlog tegen het virus.
Mobilisatie tegen COVID-19
Peking verklaarde zondag via verschillende overheidskanalen dat het van plan is om vanaf maandagochtend alle 26 miljoen inwoners van Shanghai te testen voor COVID-19. Dat zou binnen de 36 uur klaargespeeld zijn.
Wie positief test, zal verplicht worden ondergebracht binnen een quarantainelocatie in Shanghai waar volgens lokale bronnen zo’n 100.000 ziekenbedden worden geplaatst. Insiders vertellen tegen Business AM dat er in steden rond de metropool nog eens 300.000 extra bedden zullen voorzien worden. De lokale autoriteiten zouden namelijk vrezen dat het aantal besmettingen weldra tegen de 500.000 gevallen kan aantikken.
Dat Peking zijn verzet tegen COVID-19 opvat als een oorlog kan je vrij letterlijk begrijpen. Het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) stuurt volgens lokale bronnen maar liefst 2.000 medische troepen naar Shanghai om het noodzorgsysteem te helpen optrekken. Bovendien zijn er 38.000 medische werkers vanuit de provincies Jiangsu, Zhejiang en de hoofdstad Peking onderweg om Shanghai te versterken.
Verzet tegen “zero-COVID” groeit
Ondertussen stellen steeds meer Shanghainezen de draconische “zero-COVID”-maatregelen van de overheid almaar meer in vraag. Zo is het niet geheel duidelijk waarom besmette Chinezen met milde (of geen) symptomen niet thuis mogen uitzieken en verplicht moeten verplaatsen naar een quarantainelocatie.
Wat echter nog meer woede onder de Chinezen uitlokt, is de beslissing van de overheid om jonge kinderen die positief testen weg te halen bij de ouders. Dat veroorzaakte heel wat ophef binnen de gemeenschap. De lokale overheid verklaarde vervolgens dat kinderen bij de ouders kunnen blijven indien zij ook besmet zijn. Wanneer dit niet het geval is, zullen de kinderen toch gescheiden worden van hun ouders.
(lp)