China’s goudkoorts is opnieuw een slecht voorteken voor de economie van het land

China’s goudkoorts is opnieuw een slecht voorteken voor de economie van het land
(Photo by Zhang Peng/LightRocket via Getty Images)

“Verzamel goud in turbulente tijden en jade in tijden van voorspoed”, klinkt een oud Chinees spreekwoord dat Fidelity International aanhaalt. Want het is altijd waar: goud is een van de meest klassieke veilige havens op de markten. De huidige fascinatie voor het kostbare metaal in China is dus een extra teken dat het vertrouwen van investeerders afbrokkelt, terwijl de yuan niet schittert tegenover de Amerikaanse dollar. Een terugkeer naar de veilige haven die zelfs sterk wordt aangemoedigd door het bankwezen van het land.

Zelfs als onroerend goed het niet meer doet, blijven er goudstaven over

De context: onroerend goed was lange tijd de favoriet van Chinese investeerders. Maar de sector wordt geplaagd door schulden, de vraag is ingestort, en miljoenen huizen blijven leeg of onvoltooid.

De CEO van Evergrande, de op een na grootste ontwikkelaar van het land, is zelfs onder huisarrest geplaatst. Het bedrijf heeft de handel in zijn aandelen op de beurs van Hongkong opgeschort, maar de koers is de afgelopen weken ingestort.

Financieel gezien staat China er niet al te best voor. De valuta van het land heeft de race tegen de dollar verloren. Met een renminbi van 0,14 Amerikaanse dollar is de koers niet ver van zijn dieptepunt in de afgelopen 16 jaar, merkt de beleggingsbeheerservice Fidelity International op.

Gouden grammetjes

De gevolgen: Chinese investeerders haasten zich om praktische bescherming te vinden tegen verdere depreciatie. En de veilige haven bij uitstek is natuurlijk goud.

  • Bovendien blijft de Chinese markt heel bijzonder. Hoewel het communistische systeem zich heeft geopend, blijven kapitaalvluchten strikt gecontroleerd. Veel buitenlandse activamarkten zijn moeilijk toegankelijk voor Chinese beleggers.
  • Maar dat maakt de binnenlandse markt des te aantrekkelijker. Degenen die toegang hebben tot het gele metaal aan externe prijzen, in Hongkong of Shanghai, kunnen het met een mooie winst verkopen op de Chinese markt.
  • Elke gram goud kostte begin dit jaar ongeveer 500 yuan (68,57 dollar). Vandaag de dag is de prijs gestegen tot ongeveer 600 yuan, meldt de toonaangevende website Or.fr. En dat is geen illusie: Chinezen investeren massaal in gouden grammetjes. Ze zijn handiger en betaalbaarder dan sieraden, vooral voor jongeren.
  • Het bankwezen van het land helpt hen daarbij. In juni vorig jaar lanceerde de Volksbank van China (PBOC) stilletjes een initiatief om het voor Chinese burgers gemakkelijker te maken hun spaargeld om te zetten in fysiek goud. Op die manier wordt investeren in het metaal voor iedereen toegankelijk.
  • Zelfs als het herstel uitblijft, hebben Chinezen – net als westerlingen voor hen – luxe verlangens. Aankopen van luxe goederen lijden nooit onder crisissituaties. In augustus sprongen de juwelenverkopen nationaal met 33 procent omhoog in vergelijking met dezelfde maand in 2019.

Goud, uit gebrek aan vertrouwen

  • Dit is echter geen goed teken voor de Chinese economie. Het is nog een symptoom van de teleurstelling van gewone burgers en investeerders. Chinezen hebben geen vertrouwen meer, nu de welvaart die door de Partij werd beloofd, niet meer zo zeker is als voor de pandemie. De beloften van het begin van het jaar lijken ver weg.
  • Met een vastgoedmarkt die instort – en de dromen van eigendom van veel Chinezen met zich mee – en een stijgende werkloosheid ziet de toekomst er niet meer zo rooskleurig uit. En het is aan de Chinese regering om te bedenken hoe ze dat verloren vertrouwen in het economische model van het Middenrijk kan herstellen.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.