China zet alles in op de vastgoedsector om de economie nieuw leven in te blazen

China zet alles in op de vastgoedsector om de economie nieuw leven in te blazen
Photo by NOEL CELIS/AFP via Getty Images

Al maandenlang glijdt de Chinese economie af zonder dat Peking de wonderformule kan vinden om die trend om te keren. De autoriteiten hopen nu de vastgoedsector nieuw leven in te blazen om de rest van de economie weer op gang te brengen.

In het nieuws: De Chinese export bleef ook in augustus ondermaats.

  • De Chinese export daalde in augustus met 8,8% ten opzichte van het voorgaande jaar en daalt nu al vier maanden op rij. Deze daling in augustus was minder erg dan de 9,2% waarop analisten van Reuters hadden gerekend. Het is ook belangrijk op te merken dat dit een verbetering is ten opzichte van juli, toen de Chinese export met 14,5% daalde, het laagste niveau was sinds het begin van de pandemie.
  • Ook de Chinese import daalde in augustus met -7,3%, wat eveneens minder was dan de voorspelling van Reuters (-9%) en beter dan de daling van 12,4% in juli. Ondanks deze opleving is de Chinese handel nog steeds te zwak om de economische activiteit te stimuleren.
  • Vergeleken met het voorgaande jaar is de Chinese import in 2023 elke maand blijven dalen. De Chinese export volgt sinds april dezelfde neerwaartse trend, als gevolg van een verzwakte mondiale vraag.

De context: De vastgoedsector, een van de sleutelsectoren van de Chinese economie, dreigt het kaartenhuis te doen instorten.

  • Twee vastgoedgiganten van het land, Country Garden en Evergrande, bevonden zich deze zomer in zwaar weer. De vastgoedsector, die een kwart van ’s werelds op een na grootste economie vertegenwoordigt, staat aan de rand van de afgrond. Het bedrijf torst enorme schulden die zowel in China als in het buitenland de financiële markten doen beven.
  • Het spook van een “Lehman-moment” zweeft dan ook boven de vastgoedsector. Dat dreigt de economie verder te verzwakken, want die is al aangetast door jeugdwerkloosheid, zwakke consumptie en een afname van de productie in de industrie.
    • Ter herinnering, de val van de Lehman-bank in 2008, was de aanleiding voor de mondiale financiële crisis, die een economische recessie, een krimp in de kredietverlening en een vertrouwensbreuk bij consumenten en investeerders veroorzaakte.

Alle hoop op het vastgoed

Hoewel China voorlopig afziet van een grootschalig herstelplan, rekent het op gerichte maatregelen in de vastgoedsector om de machine weer op gang te brengen en haar doelstelling van 5% groei dit jaar te realiseren… Een van de meest bescheiden Chinese ambities in lange tijd.

  • Toezichthouders zijn van plan in de komende weken maatregelen te nemen om beperkingen op de aankoop van woningen te versoepelen, meldde Reuters aan het begin van de maand.
    • Onder de overwogen maatregelen zou de afschaffing van beperkingen op de aankoop van woningen in de buitenwijken van grote steden zoals Peking, Shanghai en Shenzhen vallen.
    • Een andere voorgestelde maatregel is de geleidelijke afschaffing van prijsplafonds voor nieuwe woningen. Die stellen lokale autoriteiten in staat de prijzen op de vastgoedmarkt te reguleren. Het doel is hier om projectontwikkelaars meer flexibiliteit te geven om de prijzen van woningen te verhogen of te verlagen en nieuwe kopers aan te trekken.
  • Deze maatregelen komen bovenop een verlaging van de hypotheektarieven voor eerste woningkopers. Ze hebben ook het minimumbedrag dat kopers moeten betalen als aanbetaling verlaagd: 20% voor het eerste huis en 30% voor extra huizen.

Een nieuwe hoop: In afwachting van deze maatregelen en hun effecten blijft de sector buitengewoon kwetsbaar, maar twee grote namen hebben bijna wonderbaarlijk hun situatie weten te verbeteren.

  • De vastgoedsector herstelde zich na de onverwachte redding van Country Garden, dat erin slaagde om op het laatste moment 22,5 miljoen dollar aan rente op zijn obligaties te betalen en zo een faillissement te voorkomen. Deze rente, oorspronkelijk verschuldigd in augustus, werd enkele uren voor het verstrijken van de termijn betaald.
  • Na deze bijna onmogelijke zet van de vastgoedontwikkelaar, stegen de aandelen van een andere gigant, China Evergrande, met 82%. Deze opleving leidde tot een stijging van andere Chinese vastgoedaandelen, met name Country Garden en Logan Group. De sector profiteerde ook van opmerkingen van Securities Times, een staatsbedrijf, dat pleitte voor verdere versoepeling van de beperkingen op de vastgoedmarkt.
  • Evergrande blijft wel ’s werelds meest schuldbelaste vastgoedontwikkelaar. (kg/ ddw)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.