Landbouwregio’s in de omgeving van de Chinese Yangtze-rivier, hebben te kampen met een groot watertekort. Een aanhoudende droogte, als gevolg van een hittegolf die nog zeker twee weken zal aanhouden, heeft het waterniveau van de rivier verlaagd en bedreigt de gewassen.
De afgelopen maanden werd de midden- en benedenloop van de Yangtze geconfronteerd met temperaturen van meer dan 40 graden Celsius. Deskundigen wijten deze extreme temperaturen aan klimaatverandering.
Hierdoor daalde de regenval in het afwateringsgebied van de rivier in juli met ongeveer 30 procent en is in augustus 60 procent minder regen gevallen dan normaal. Als gevolg zou het waterniveau van de rivier “aanzienlijk lager” liggen dan gebruikelijk. Dat zegt de Yangtze River Water Resource Commission (YRWRC) tegen Reuters.
Waterpeil ligt 5 meter lager dan normaal
In Anhui, een van de belangrijkste graanproducerende provincies van China, zijn op verschillende plaatsen rivieren sterk in omvang afgenomen als gevolg van het warme weer. Statistieken van het YRWRC laten zien dat het waterpeil van de Yangtze-rivier op 11 augustus 5,36 meter lager dan normaal lag.
Volgens deskundigen heeft het lage waterpeil van de iconische rivier geleid tot de opdroging van verschillende zijrivieren en vertakkingen. Als gevolg hiervan kunnen boeren hun gewassen niet voldoende water meer geven en raakt de voorraad voor persoonlijk gebruik schaars.
Het Poyangmeer, gelegen in centraal China en het grootste zoetwatermeer van het land, speelt een belangrijke rol bij de regulering van de waterstromen van de Yangtze in de zomer. Het meer is dit jaar echter gekrompen tot niveaus die normaal zijn tijdens het droge winterseizoen. In de winter droogt het meer namelijk op natuurlijke wijze gedeeltelijk op, waarna het gedurende de natte zomers weer aangevuld wordt.
Echter als gevolg van de droge zomers wordt het reservoir niet meer voldoende aangevuld, waardoor het waterniveau jaarlijks blijft dalen.
Om het tekort aan water te compenseren, pompen wanhopige boeren water uit natuurreservaten. Hierdoor raken natuurbeheerders bezorgd over het verlies van leefgebied voor verschillende bedreigde diersoorten, waaronder de vinloze bruinvis.
Drieklovendam
Naast klimaatverandering speelt ook de immense Drieklovendam een rol. De stroomafwaarts gelegen gemeenschappen geven de dam de schuld van het tekort aan water. Het bouwwerk zou namelijk teveel water tegenhouden om energie op te wekken. Milieuactivisten zeggen dat dit heeft bijgedragen tot de teloorgang van meren en wetlands, die al onder druk staan door stedelijke ontwikkeling en de vraag van de landbouw.
Maar ook het enorme project van de staat, met het doel om water uit het stroomgebied van de Yangtze te halen en te vervoeren naar steden zoals Peking, krijgt een hoop kritiek. Zo zou het reservoir van Danjiangkou 4 meter onder het gemiddelde liggen.
“Dit zal zeker gevolgen hebben voor het omleidingstraject”, zegt Zhang Junfeng, een milieuactivist van Green Earth Volunteers tegen The Guardian. “De wateropslag in het Danjiangkou-reservoir is al op een dood niveau. Ik denk dat de situatie van jaar tot jaar erger zal worden, omdat dit deels te wijten is aan klimaatverandering”.
Ook Europa blijft niet gespaard
En ook in Europa kampt de landbouwsector met een serieuze droogte. Vorige maand verklaarden onderzoekers van de Europese Commissie dat bijna de helft van de EU te kampen had met “alarmerende” droogteniveaus.
Zo viel er in Frankrijk 84 procent minder regen dan het gemiddelde wat normaal gesproken valt. Boeren in het hele land melden problemen bij het voederen van vee vanwege uitgedroogde graslanden, terwijl irrigatie verboden is in grote delen van Frankrijk als gevolg van zoetwatertekorten.
En in Spanje ziet men een serieuze productiedaling in olijfolie. Het land produceert ongeveer de helft van alle olijfolie in de wereld, maar die wordt nu serieus bedreigd door de huidige droogte.
(as)