Waarom China nu absolute koploper is op vlak van wetenschappelijk onderzoek

Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door het Japanse Nationale Instituut voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (NISTP) blijkt dat China de VS heeft ingehaald op vlak van wetenschappelijk onderzoek, zowel op kwantitatief als kwalitatief vlak. Daardoor zou het land nu de wereldwijde koploper zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat 27,2 procent van de top één procent meest geciteerde academische papers in de wereld afkomstig zijn uit China. Publicaties uit de VS, die tot voor kort koploper waren, worden in 24,9 procent van de gevallen geciteerd. Op de derde plaats komt het VK, met 5,5 procent. 

Dat toont volgens het onderzoek van het Japanse instituut aan dat Chinese onderzoekers nu de meeste impactvolle papers schrijven. In de academische wereld wordt immers vaak gebruik gemaakt van het aantal citaties die een onderzoekspublicatie krijgt. De impact van een studie neemt toe naarmate het aantal keer dat er in toekomstige artikelen door andere onderzoekers naar wordt verwezen. 

Het is niet de eerste keer dat een studie aantoont dat China wellicht koploper is geworden op vlak van kwalitatieve wetenschappelijke publicaties. Eerder dit jaar bleek uit een ander onderzoek dat China de VS al in 2019 zou hebben ingehaald. De Europese Unie (EU) zou zelfs al in 2015 zijn gepasseerd. 

23,4 procent van alle artikelen wereldwijd

Ook op vlak van kwantiteit doet China het goed. Uit de cijfers zou blijken dat het land nu de meeste academische publicaties in de wereld publiceert. De VS staan ook op dat vlak op de tweede plaats. De bronzen medaille is voor Duitsland. Dat blijkt althans uit berichtgeving van The Guardian. 

China publiceert nu gemiddeld zo’n 407.181 wetenschappelijke papers per jaar, een stuk meer dan de 293.434 die door de VS worden gepubliceerd. Dat betekent dat China nu 23,4 procent van de wereldwijde academische teksten schrijft. 

Nog niet op elk niveau ingehaald

China doet het vooral goed op vlak van onderzoek naar materialen, chemie, wiskunde en machinebouw. De VS staan nog altijd voor op vlak van klinisch onderzoek, biowetenschappen en de fysica. 

Dat China ze nu lijkt in te halen, is niet naar de zinnen van de Amerikanen. Eerder deze week ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden nog de CHIPS- and Science Act, een monsterdeal van 280 miljard dollar die nieuw leven moet blazen in de Amerikaanse wetenschappelijke en technologische wereld. 

De wetgeving wordt door China niet als positief gezien. De Chinese ambassade in de VS zei vorige maand nog dat de deal is “vastgeroest in een Koude Oorlogsmentaliteit.” Taalgebruik dat overigens ook door China wordt gehanteerd voor het conflict in Oekraïne, dat volgens het land voornamelijk door de VS is aangewakkerd

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.