China vraagt VN om schending mensenrechten tegen inheemse bevolking in Canada te onderzoeken

China roept de Verenigde Naties (VN) op om misdaden tegen de inheemse bevolking in Canada te onderzoeken. Canada leidt op zijn beurt een internationale inspanning bij de VN om te eisen dat China vrije toegang verleent tot Xinjiang om daar de gerapporteerde schendingen van de mensenrechten te onderzoeken. Dat bericht de Canadese publieke omroep CBC.

Canada erkent onrechtvaardigheden jegens zijn inheemse volken en het is niet de eerste keer dat China Canada daarop aanspreekt. Doorgaans oefent China druk uit op Canada wanneer dit land zijn bezorgdheid uit over schendingen van de mensenrechten in China.

Onafhankelijke waarnemers

“Historisch gezien heeft Canada de inheemse bevolking beroofd van het land, hen vermoord en hun cultuur uitgeroeid”, zei Jiang Duan, een hoge ambtenaar bij China’s missie bij de VN in Genève. “Wij zijn ernstig bezorgd over de ernstige schendingen van de mensenrechten van de inheemse bevolking in Canada.”

Jiang legde zijn verklaring af namens een groep landen waartoe ook Rusland, Wit-Rusland, Iran, Noord-Korea, Syrië en Venezuela behoren.

De Chinese ambtenaar sprak voordat de Canadese ambassadeur en permanent vertegenwoordiger bij de VN in Genève, Leslie E. Norton, haar verklaring aflegde. Zij sprak namens 44 landen en riep China op onafhankelijke waarnemers, waaronder de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, “onmiddellijke, zinvolle en onbelemmerde toegang” toegang tot Xinijang te verlenen.

“Geloofwaardige rapporten”

“Wij zijn ernstig bezorgd over de mensenrechtensituatie in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang”, aldus Norton.

“Geloofwaardige rapporten geven aan dat meer dan een miljoen mensen willekeurig zijn vastgehouden in Xinjiang en dat er sprake is van wijdverspreide bewaking die onevenredig gericht is op Oeigoeren en leden van andere minderheden en van beperkingen van de fundamentele vrijheden en de Oeigoerse cultuur”, voegde de Canadese ambassadeur nog toe.

Ze verwees naar berichten over “foltering of wrede, onmenselijke en onterende behandeling of bestraffing, gedwongen sterilisatie, seksueel en op geslacht gebaseerd geweld, en gedwongen scheiding van kinderen van hun ouders door de autoriteiten”.

(evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20