Uitbraak van gevaarlijkste variant in Canada’s bekendste skioord onderstreept dat wintersport en Covid niet samengaan

Whistler, het bekendste skigebied van Canada, is sinds eind maart gesloten vanwege een uitbraak van de zeer besmettelijke Braziliaanse coronavirusvariant. Gezondheidsfunctionarissen hadden tevergeefs geprobeerd om sinds januari drie afzonderlijke uitbraken te stoppen door veel van het jonge personeel van het resort te vaccineren.

Whistler werd eind maart door de provinciale autoriteiten gesloten nadat ze zich realiseerden dat P1, de zeer besmettelijke coronavirusvariant met origine in Brazilië, zich snel verspreidde in het skigebied. Met 877 bevestigde gevallen van P1 is de provincie British Columbia nu het centrum van ’s werelds grootste uitbraak van de variant buiten Brazilië – en bijna een kwart van die gevallen is in verband gebracht met Whistler.

P1 is een zeer besmettelijke mutatie van het coronavirus, die onder jonge mensen dodelijker lijkt te zijn en die ook het vermogen heeft om slachtoffers opnieuw te infecteren. In Brazilië heeft de P1-variant, samen met talloze mislukte beleidsmaatregelen, geleid tot een totale ineenstorting van het gezondheidszorgsysteem van het land.

Raadsel

De variant is ook overgeslagen naar de naburige landen in Zuid-Amerika. Maar experts waren geschokt toen ze een grote cluster zagen in Whistler, een wintersportresort in de Coast Mountains van British Columbia. Het blijft een raadsel hoe de variant is aangekomen: niemand van de 84 mensen die aanvankelijk positief werden getest op de variant waren buiten Canada gereisd.

Jonge werknemers in het skiresort vormen de overgrote meerderheid van Whistlers coronavirusgevallen. Gezondheidsfunctionarissen hebben tevergeefs geprobeerd om sinds januari drie afzonderlijke uitbraken te stoppen door veel van het personeel van het resort te vaccineren – maar zelfs daarmee is het niet gelukt om nieuwe gevallen te stoppen.

Ischgl

De P1-uitbraak heeft zich sindsdien verspreid over de provincie en naar het naburige Alberta. Het heeft onder meer 21 spelers van het professionele hockeyteam van Vancouver, de Canucks, besmet.

Skiën zelf is geen grote potentiële Covid-verspreider. Maar het in de rij staan voor de liften en de après-ski blijken dat wél. Verschillende skigebieden bleken te hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus over Europa tijdens de eerste golf van de pandemie. Een Oostenrijks dorp, Ischgl, in de buurt van St. Anton, werd in verband gebracht met gevallen in 45 landen nadat feestende skiërs het virus hadden meegenomen naar huis. In februari waren er ook verschillende ernstige uitbraken in Amerikaanse skigebieden, vooral in Colorado.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20