China verbiedt buitenlandse hardware en software bij overheid

De Chinese overheid heeft aan al haar diensten bevolen om buitenlandse, vooral Amerikaanse computers en software te bannen in de komende drie jaar.

Dat is potentieel een grote klap voor Amerikaanse multinationals zoals Dell, HP of Microsoft.

Huawei

De beslissing volgt enkele maanden nadat de Amerikaanse president Donald Trump de strijd aanging met het Chinese Huawei. China slaat nu terug door het verbod op Amerikaanse technologie.

Trump zette Huawei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen software meer mogen leveren aan Huawei. Google, Qualcomm en Intel lieten in mei van dit jaar nog optekenen dat ze niet meer zullen samenwerken met Huawei. Het Chinese merk beweerde toen omwegen te zoeken, zodat klanten toch op besturingssysteem Android zouden kunnen werken.

Eigen software

Het is de eerste keer dat een richtlijn uit Peking zich specifiek richt op buitenlandse technologie. De Volksrepubliek probeert wel al langer eigen software en hardware te promoten.

Volgens The Financial Times, dat het verhaal bracht, wil Peking een 20 tot 30 miljoen computers elimineren en vervangen. Dat moet op drie jaar tijd gebeuren, een krappe deadline.

Of echt alle buitenlandse componenten binnen de drie jaar zullen verdwijnen, lijkt twijfelachtig. Zo is Lenovo het Chinese computermerk bij uitstek. Zij gebruiken echter nog steeds Amerikaanse onderdelen, zoals processors en chips. Het is dus cruciaal dat China extra inzet op de ontwikkeling van eigen microchips.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.