China transformeert brandweermannen in supermensen met exoskelet

Exoskeletten winnen aan populariteit. China heeft het potentieel ervan ingezien en heeft een bedrijf gevraagd er een te ontwerpen speciaal voor brandweerlieden. Bedoeling is hen bovenmenselijke krachten te geven. 

Afgelopen najaar heeft de Chinese Staatsraad de uitvoering van een nationaal noodplan ter bestrijding van bos- en graslandbranden afgekondigd. Een van de voorgestelde oplossingen was om de brandweerlieden te voorzien van hoogtechnologische uitrusting.

Zo gezegd, zo gedaan. The Global Times meldt dat de eerste exoskeletten intussen zijn afgeleverd door China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC), een staatsbedrijf dat werkzaam is in de lucht- en ruimtevaartsector.

‘Dit exoskeletsysteem zal worden gebruikt om het draagvermogen van brandweerlieden tot 50 kilogram te verhogen, waardoor ze zich gemakkelijker kunnen verplaatsen in complexe omgevingen zoals bergachtige gebieden en bossen’, aldus de ontwikkelaars.

Het exoskelet weegt slechts vijf kilogram en kan in minder dan een minuut worden aangetrokken. Brandweerlieden kunnen met het pak bovendien tot 50 procent energie besparen, waardoor ze gemakkelijker kunnen lopen, klimmen of zware lasten dragen.

Een groeiend fenomeen

Vorig jaar gebruikte China al exoskeletten voor de berging van maanfragmenten die door de Chang’e 5-capsule naar de aarde waren teruggebracht. Het ruimteschip landde in een besneeuwd woestijngebied in Binnen-Mongolië. Twee teamleden droegen exoskeletten. 

Maar Peking is lang niet de enige die exoskeletten gebruikt. Zo rust Rusland al een aantal soldaten uit met exoskeletten om hen krachtiger te maken. De technologie wordt ook toegepast door sommige bedrijven, zoals Ford, om de lasten voor hun werknemers te helpen verlichten.

(am)

Lees ook: Frankrijk geeft groen licht voor bionische supersoldaat

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20