China straft 7-Eleven omdat de keten Taiwan een land noemt

7-Eleven heeft op zijn website Taiwan als een onafhankelijk land beschreven. De Japanse eigenaar van de buurtwinkels in Peking heeft daarvoor een boete gekregen van de stad.

Het gemeentebestuur van Peking heeft het bedrijf een boete van 150.000 yuan (zo’n 20.800 euro) opgelegd voor “fouten”, bericht Nikkei Asia. 7-Eleven zou op zijn website onder andere “ten onrechte de provincie Taiwan als een onafhankelijk land” hebben aangewezen.

7-Eleven had ook niet-Chinese namen gebruikt voor een aantal betwiste eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Zoals bijvoorbeeld de Senkaku-eilanden, die onder Japans bestuur staan en door China de Diaoyu-eilanden worden genoemd.

Daarnaast zou 7-Eleven kaarten hebben getoond met, volgens China, onjuiste grenzen voor de provincie Xinjiang en Tibet.

Boycots

De winkels in Peking zijn eigendom van Seven-Eleven Japan, een dochteronderneming van Seven & i Holdings. Het bedrijf zou de klacht hebben erkend en zei dat het “zijn best zal doen om herhaling te voorkomen”.

De Chinese regering beschouwt Taiwan als een provincie en is daarom gevoelig voor elke verwijzing die Taiwan als soevereine natie omschrijft. Landen of bedrijven die dat toch doen, hebben de afgelopen jaren te maken gekregen met boycots.

Recent riep China bedrijven op om Litouwen te boycotten vanwege de steun van het Baltische land aan Taiwan.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.