China sluit zich af van de wereld en er komt geen opening voor 2024/2025

De Chinese autoriteiten voeren het aantal geannuleerde vluchten en de sancties tegen luchtvaartmaatschappijen verder op. Er vliegen momenteel geen vliegtuigen uit Frankrijk, Duitsland en het VK naar China.

China sluit zich af van de wereld. Alle vluchten uit Frankrijk, Duitsland en het VK zijn voorlopig geannuleerd, maar ook Air Canada, Russian Airlines, Turkish Airlines, Iran Mahan Airlines, China Eastern Airlines en Sichuan Airlines hebben aangekondigd dat zij hun vluchten naar de Chinese steden Guangzhou en Chengdu annuleren.

De annuleringen volgen op de ontdekking van positieve gevallen van Covid-19 bij passagiers van eerdere vluchten.

Sinds juni 2020 is een systeem van sancties tegen (Chinese of buitenlandse) luchtvaartmaatschappijen operationeel dat in werking treedt wanneer die passagiers vervoeren die bij aankomst in China positief testen op Covid-19. 

Nog 2 procent van het aantal vliegreizen van vóór de pandemie

Als gevolg daarvan wordt de luchtvaartmaatschappij in kwestie gesanctioneerd. Afhankelijk van het aantal positieve gevallen wordt de bezettingsgraad beperkt tot 40 of 50 procent. Een Air France vlucht die in China landen met 7 positieve gevallen aan boord kreeg onmiddellijk een sanctie opgelegd. Maar nu is dus sprake van annuleringen en zal volgende week geen enkel vliegtuig beide landen verbinden.

China ontvangt vandaag nog zo’n 200 internationale vluchten per week. Dat komt overeen met 2 procent van het aantal vóór de pandemie. De Franse zakenkrant Les Echos meldt dat er vandaag nog 6 lijnvluchten tussen China en Frankrijk vliegen, terwijl dat er vóór de pandemie meer dan honderd waren.

De afgelopen weken beval de Chinese luchtvaartautoriteit CAAC de annulering van ongeveer 70 lijnvluchten vanuit de VS. Een maatregel die door de Amerikaanse president Joe Biden werd beantwoord met het opschorten van 44 vluchten van Chinese luchtvaartmaatschappijen naar de VS.

Buitenlander raakt niet binnen, Chinees raakt niet buiten

China, dat de epidemie op eigen bodem grotendeels onder controle heeft, streeft een “Zero-Covid”-beleid na en jaagt op zogenaamde “geïmporteerde” gevallen. Eind maart 2020 heeft China een bijna volledig verbod op de binnenkomst van buitenlanders in het land ingevoerd. Ook kunnen Chinezen nog amper aan een paspoort raken om te reizen, afgezien van dringende redenen.

De Chinese autoriteiten verwachten niet dat de situatie zich normaliseert vóór 2024/2025.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20