China rapporteert eerste menselijke besmetting ooit met vogelgriep H10N3

De eerste mens besmet met het H10N3-vogelgriepvirus is een 41-jarige man uit Zhenjiang, in het oosten van China, aldus China’s Nationale Gezondheidscommissie (NHC).

De man had op 23 april koorts en andere symptomen en werd op 28 april voor behandeling opgenomen in een plaatselijk medisch instituut, volgens de NHC.

Op 28 mei zou bij hem het H10N3-vogelgriepvirus vastgesteld zijn. Voorlopig is het niet duidelijk hoe de man met het virus besmet geraakte. Hoewel het over een incidentele overdracht van pluimvee kan gaan.

De man zou stabiel zijn en klaar om uit het ziekenhuis te worden ontslagen. Medische observatie van zijn naaste contacten zouden geen andere gevallen aan het licht hebben gebracht.

‘Geen aanwijzingen voor besmettingen van mens op mens’

Volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten toonde de volledige genetische analyse van het virus aan dat het H10N3-virus van vogels afkomstig was en niet in staat was om mensen effectief te besmetten.

‘Dit geval is een incidentele overdracht van pluimvee op mensen (…), en het risico van een grootschalige verspreiding is uiterst laag’, zei de NHC aan de Engelstalige staatskrant Global Times.

H10N3 is een subtype van het influenza A-virus, beter bekend als het vogelgriepvirus. ‘H10N3 is normaal dodelijk voor wilde vogels en pluimvee, maar vormt een laag risico voor de mens en er zijn geen aanwijzingen dat het H10N3-virus overdracht van mens op mens kan veroorzaken’, zei Yang Zhanqiu, een adjunct-directeur van de afdeling Pathogen Biologie aan de Wuhan Universiteit.

In China komen verschillende stammen van vogelgriep voor. Sommige daarvan besmetten sporadisch mensen, meestal zij die met pluimvee werken. In 2016-2017 vielen er na besmetting door de H7N9-stam ongeveer 300 dodelijke menselijke slachtoffers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20