2023 moest het jaar worden waarin de Chinese draak ontwaakt. Maar de Chinese economie blijft de wind van voren krijgen door een afnemende vraag en een consumentenprijsindex die maar niet wil stijgen. Het resultaat is een prijsdaling die Beijing niet kan stoppen.
Terwijl inflatie voor de rest van de wereld een dreiging blijft, probeert China tevergeefs prijsdalingen een halt toe te roepen

Waarom is dit belangrijk?
De dagen dat het Politbureau van de Chinese Communistische Partij in maart 5 procent BBP-groei beloofde, zijn al lang voorbij. Het economisch herstel van China komt maar moeizaam van de grond, niet in de laatste plaats door de dalende vraag naar industrieproducten, zowel internationaal als nationaal. Zozeer zelfs dat Beijing nu vreest voor een deflatiespiraal.In het nieuws: De Chinese consumentenprijsindex (CPI) is in november met 0,5 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. En dat is geen goed nieuws voor de economie van het land.
- Dit is de grootste daling sinds november 2020. En het is 0,1 procent meer dan eerdere schattingen van het Chinese National Bureau of Statistics.
- Volgens CNN schommelt de Chinese CPI sinds het begin van het jaar. De index daalde in oktober met slechts 0,2 procent (op jaarbasis), na een herstel in de voorgaande maanden. In juli was de index voor het eerst in twee jaar weer positief, wat veel hoop wekte. Maar die hoop verdween al snel als sneeuw voor de zon.
- Het is duidelijk dat de neerwaartse trend in de prijzen versnelt. Dit dreigt om te slaan in een deflatiespiraal. Dat is het tegenovergestelde van inflatie: een dalende vraag duwt de prijzen omlaag, maar dit is dus onvoldoende om de interesse van de consument weer aan te wakkeren.
“De deflatiesituatie in China wordt verergerd door de drievoudige impact van binnenlandse voedselprijzen, correcties in de internationale olieprijzen en zwakke binnenlandse vraag. Tekenen van prijszwakte verspreiden zich nu van goederen naar diensten. […] De voedselprijzen hebben aanzienlijk bijgedragen aan de daling van de consumentenprijsindex (CPI), die in november met 4,2 procent is gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.”
Citi in een analyse die zondag werd gepubliceerd
China belooft maatregelen
Dit klinkt misschien als goed nieuws voor onze door inflatie getroffen westerse economieën, waar tal van producten verschrikkelijk duur blijven. Maar het is geen goed nieuws voor de regering in Peking.
- Vrijdag kwamen China’s topambtenaren bijeen voor een vergadering van het Politbureau en beloofden meer te doen om de binnenlandse vraag te stimuleren en de consumentenbestedingen aan te zwengelen.
- Dit is een teken van economische stagnatie. Zonder vraag naar zijn producten kan de hele industriële sector in de problemen komen, terwijl de Chinese economie al kampt met een vastgoedzeepbel die op barsten staat. Het vertrouwen van buitenlandse investeerders in de Chinese markten is nu fors gedaald en ze trekken hun geld massaal terug bij gebrek aan verwachte winsten. Het is een les in economische stagnatie die het Rijk van het Midden ons geeft, op eigen kosten.
(ns)