Het Chinese politbureau kondigt maatregelen aan om de haperende economie weer op gang te brengen. De crisis in de Chinese vastgoedsector, met de problemen bij Evergrande op kop, blijft de groeivoorspellingen aantasten. Peking wil daarom meer leningen verstrekken aan bedrijven en meer betaalbare woningen bouwen.
Het hoge leidinggevende comité van president Xi Jinping keurde maandag een plan van de centrale bank goed voor meer gerichte leningen aan bedrijven.
De People’s Bank of China (PBOC) zei dat ze de reserves die de meeste banken moeten aanhouden met 0,5 procentpunt zou verlagen. Dat zou ervoor zorgen dat er 1,2 biljoen yuan (170 miljard euro) in de economie zou vrijkomen, aldus de centrale bank in een verklaring.
Chinese autoriteiten waren ook overeengekomen om “de bouw van betaalbare woningen te bevorderen, de commerciële woningmarkt te ondersteunen en beter tegemoet te komen aan de redelijke huisvestingsbehoeften van kopers”, aldus het staatspersbureau Xinhua.
Adviseurs van de regering hebben aanbevelingen gedaan om voor 2022 een lager streefcijfer voor de economische groei vast te leggen dan voor 2021, meldde persbureau Reuters. Dat vanwege een neergang in de vastgoedsector, een verzwakkende export en strenge Covid-19-restricties die de consumptie hebben belemmerd.
Groeimomentum vertraagd
De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Kristalina Georgieva, zei maandag dat China een belangrijke rol in de wereldeconomie kan spelen nu het zich herstelt van Covid-19, maar dat de groei vertraagt. ’s Werelds op een na grootste economie zou volgens het IMF het wereldwijde economische herstel kunnen schaden.
In oktober verlaagde het IMF zijn prognoses voor de Chinese groei tot 5,6 procent in 2022. Naar recente Chinese normen is dat bescheiden.
“China heeft een werkelijk opmerkelijk herstel bereikt, maar zijn groeimomentum is aanmerkelijk vertraagd. Aangezien China een vitale motor is voor de wereldwijde groei, zal het nemen van krachtige maatregelen ter ondersteuning van groei van hoge kwaliteit niet alleen China helpen, maar de hele wereld”, zei Georgieva.
Rente verlagen
Julian Evans-Pritchard, China-econoom bij Capital Economics, zei aan The Guardian dat de Chinese maatregelen een “opening van de fiscale kranen, geen overstroming” zijn, en dat “deze versoepeling de vertraging van de groei zal verzachten, maar niet stoppen”.
Hij voorspelt dat de Chinese centrale bank haar belangrijkste rentetarief binnenkort zal moeten verlagen. “Naarmate de economische activiteit verder verzwakt en de PBOC serieuzer wordt in het verlagen van de financieringskosten van bedrijven, denken wij dat zij verdere actie zal moeten ondernemen, waaronder verlaging van de beleidsrente.”
(evb)