Evergrande dondert weer bijna 20 procent lager, reddingsactie door overheid lijkt onafwendbaar

Het aandeel van de wankelende Chinese vastgoedreus verloor maandag 19,6 procent van zijn waarde. Beleggers vrezen dat Evergrande een bankroet niet meer kan afwenden.

Het aandeel op de beurs van Hong Kong is door intussen gekelderd tot 1,81 Hongkongse dollar, of 88 procent minder tegenover een jaar geleden. Beleggers reageerden geschrokken op het onheilspellende bericht van het bedrijf van vrijdagavond laat.

“In het licht van de huidige liquiditeitsstatus van de Groep, is er geen garantie dat de Groep over voldoende middelen zal beschikken om aan haar financiële verplichtingen te voldoen”, zo staat er te lezen. Een belangrijke betalingsdeadline loopt vandaag af.

Staatsinterventie

Volgens staatsmediabedrijf Xinhua zou er afgelopen weekend overleg zijn geweest tussen Evergrande en de provinciale overheid van Guangdong over een mogelijke staatstussenkomst. De overheid stuurde een werkgroep naar het bedrijf om de boeken te onderzoeken.

Omdat Evergrande er niet in slaagt voldoende geld bijeen te harken via de verkoop van zijn bezittingen, verwachten verscheidene analisten dat de vastgoedgroep het over een andere boeg zal gooien en zich op korte termijn zal focussen op een herschikking van haar uitstaande schulden. De grote vraag daarbij is of de schuldeisers bereid zullen zijn om hun terugbetaalvoorwaarden te versoepelen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20