China overweegt reserveverplichtingen verder te verlagen om economie te stimuleren


Key takeaways

  • China’s centrale bank evalueert verdere verlagingen van de reserveverplichting.
  • De PBOC verfijnt haar aanpak van interventies op de obligatiemarkt.
  • Renteaanpassingen worden overwogen om een geleidelijke daling van de totale sociale financieringskosten te begeleiden.

De centrale bank van China evalueert verdere verlagingen van de reserveverplichting, momenteel ongeveer 6,6 procent. Deze stap sluit aan bij andere fiscale strategieën, zoals meer schuldemissies en renteverlagingen, die allemaal gericht zijn op het stimuleren van een gestage economische expansie. De People’s Bank of China (PBOC) is ook haar aanpak van interventies op de obligatiemarkt aan het verfijnen.

Een PBOC-functionaris zinspeelde op staatszender CCTV op mogelijke verlagingen van de reserveverplichting. Deze aankondiging valt samen met China’s plannen om het begrotingstekort te vergroten, meer schulden uit te geven en het monetaire beleid te versoepelen om de economische groei te stimuleren. Het hele jaar door heeft de PBOC actief de rente verlaagd en liquiditeit geïnjecteerd om haar groeidoelstelling van ongeveer 5 procent te halen.

Wat zijn reserveverplichtingen?

Reserveverplichtingen zijn het percentage van de deposito’s dat commerciële banken verplicht zijn aan te houden bij de centrale bank, in plaats van dit geld uit te lenen of te investeren. Dit dient als een buffer om de stabiliteit van het financiële systeem te waarborgen.

Door de reserveverplichting te verlagen, kan dit banken meer ruimte geven om leningen te verstrekken, wat economische groei stimuleert.

De belangrijkste spelers geven hun mening

Wang Xin, directeur van het onderzoeksbureau van de PBOC, benadrukte het belang van renteaanpassingen voor een geleidelijke daling van de totale sociale financieringskosten. Hij schetste strategieën voor de volgende fase van het monetaire beleid, waarbij hij benadrukte dat naarmate de expertise van de PBOC in obligatietransacties op de secundaire markt zich ontwikkelt, er een divers scala aan monetaire instrumenten moet worden gebruikt om te zorgen voor voldoende liquiditeit op de middellange en lange termijn binnen het banksysteem.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.