China maakt voor het eerst in 70 jaar komaf met malaria

China is voor het eerst in 70 jaar volledig malariavrij. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wereldwijd zijn nu 40 landen en gebieden officieel malariavrij verklaard.

Waarom is dit belangrijk?

China meldde in de jaren 40 nog 30 miljoen gevallen van de ziekte per jaar. Na decennialange inspanningen is het land er in geslaagd om malaria in te dammen. De aanpak van Peking geldt volgens de WHO als voorbeeld voor andere landen waar malaria voorkomt. Elk jaar sterven aan de infectieziekte, veroorzaakt door parasieten die op mensen worden overgebracht door malariamuggen - wereldwijd nog 400.000 mensen, voornamelijk kinderen. 

“Vandaag feliciteren wij de bevolking van China met het bevrijden van het land van malaria”, zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO. “Hun succes is zwaar verdiend en kwam er pas na tientallen jaren van doelgerichte en aanhoudende actie. Met deze aankondiging voegt China zich bij het groeiende aantal landen die de wereld laten zien dat een malariavrije toekomst een haalbaar doel is.”

China is het eerste land in het westelijke Stille Oceaangebied dat in meer dan drie decennia malariavrij werd verklaard. Eerder rekenden ook Australië (1981), Singapore (1982) en Brunei (1987) in de regio af met de dodelijke infectieziekte. Wereldwijd zijn 40 landen en gebieden nu malariavrij, waaronder onlangs El Salvador (2021), Algerije (2019), Argentinië (2019), Paraguay (2018) en Oezbekistan (2018).

Sleutels tot succes

China biedt zijn inwoners gratis basisgezondheidszorg aan, die inwoners onder meer in staat stelt om zich makkelijk te laten diagnosticeren en behandelen voor malaria, ongeacht hun financiële situatie. Meer samenwerking tussen de verschillende ministeries bleek ook een belangrijke sleutel tot succes. In 2010 bundelden dertien ministeries, waaronder die van Gezondheid, Onderwijs, Handel, Douane en Toerisme, hun krachten om malaria in het hele land een halt toe te roepen. 

De WHO waarschuwt wel dat geïmporteerde gevallen van malaria in China nog steeds een reëel risico vormen, vooral in de zuidelijke provincie Yunnan, die aan drie landen grenst waar de ziekte nog wel voorkomt: Laos, Myanmar en Vietnam. Ook Chinese ambtenaren die terugkeerden uit Sub-Sahara-Afrika of andere regio’s met malaria zouden ervoor kunnen zorgen dat de ziekte er opnieuw de kop opsteekt. 

(evb)

Lees verder: Doorbraak die elk jaar honderdduizenden kinderen kan redden: eindelijk een malariavaccin dat goed werkt

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20