Chinese koppels zullen binnenkort drie kinderen mogen hebben in plaats van twee. Daarmee wil China de dalende trend van haar geboortecijfer opkrikken. Het land kijkt ook op tegen een serieuze vergrijzing. Het zijn twee factoren die de reusachtige economie van de Aziatische supermacht op lange termijn bedreigen.
Een historische omwenteling: van 1979 tot 2015 hanteerde China (met enkele uitzonderingen) voornamelijk een strenge eenkindpolitiek om de explosieve groei van haar bevolking te controleren. Maandag kondigde de staatspers Xinhua aan dat koppels nu zelfs een derde kind mogen hebben. Daar zijn zeer duidelijke redenen voor:
- De grote Chinese volkstelling die om de tien jaar wordt georganiseerd, vond het laatst plaats in december 2020.
- Volgens interne bronnen zou de volkstelling aantonen dat de populatie van China voor het eerst sinds de jaren 50-60 afnam.
- De laatste keer dat dit gebeurde was door een hongersnood die veroorzaakt werd door Mao’s Grote Sprong Voorwaarts.
- Dat was een verknoeide poging om het land op korte tijd te transformeren in een industriële samenleving.
- Er kwamen daarbij miljoenen Chinezen om.
- Na enkele maanden vertraging kwam het verslag van de volkstelling uit op 10 mei.
- Er werden de afgelopen tien jaar nog nooit zo weinig baby’s geboren in China. De cijfers waren net iets hoger dan in de jaren 60.
- Tegenover 2019 werden er maar liefst 15 procent minder Chinezen geboren in 2020.
- De Chinese overheid beseft maar al te goed dat ze opboksen tegen een dalende populatiegroei en ook een stevige vergrijzing.
- Tegen 2050 zal een derde van de Chinese bevolking ouder dan zestig zijn.
- Xinhua kondigde vandaag aan dat de mogelijkheid om een derde kind te krijgen de demografische structuur van het land moet ondersteunen.
Kan China het tij nog keren?
De Chinese overheid is al even bezig met het hervormen van zijn geboortebeleid. In 2016 werden alle Chinese gezinnen toegestaan om een tweede kind te krijgen. Maar dat had blijkbaar geen significant effect op het geboortecijfer. Daarbij hebben steeds meer Chinese vrouwen spijt van het huwelijksleven. Het is dus helemaal niet zeker of de mogelijkheid tot een derde kind zelfs iets zal uithalen. De Communistische Partij moet op zoek gaan naar nieuwe manieren om de geboorte van nieuwe Chinezen te stimuleren.
De overheid liet volgens persagentschap Bloomberg weten dat het van plan is om de pensioenleeftijd op te trekken. De pensioengrens is een belangrijk onderdeel in het huidige ‘vijf jaar’-plan van de Chinese president Xi Jinping. Vermoedelijk zullen de Chinezen binnenkort meer nieuws krijgen over de nieuwe spelregels rond pensionering.
Als de Chinese overheid de geboortecijfers niet via andere manieren kan optrekken, zullen we misschien ooit de Chinese bevolking zien afnemen voor het eerst in de geschiedenis van de Volksrepubliek. Dit zou betekenen dat het land met de meeste inwoners, ooit nog voor 2025 zijn plafond heeft bereikt.
(adl)