Gelekt rapport: China is in het geheim Nepal binnengedrongen

De BBC heeft een uitgelekt rapport van de Nepalese regering in handen gekregen. Daarin wordt China ervan beschuldigd dat het Nepal is binnengedrongen en zich schuldig maakt aan illegale activiteiten. De Volksrepubliek zou op Nepalees gebied begonnen zijn met de bouw van verschillende infrastructurele projecten.

Het rapport dateert van september vorig jaar, maar het lijkt erop dat het land ervoor gekozen heeft om het niet te publiceren uit angst voor Chinese vergeldingen. Het gaat om het grensgebied in Humla, in het westen van Nepal. Het is op dit moment nog niet bekend waarom en door wie het rapport gelekt is.

Uit het onderzoek blijkt dat China een weg en een kanaal heeft aangelegd op Nepalees grondgebied. Ook zou het plaatselijke boeren tegenhouden die hun vee in het grensgebied willen laten grazen en hinderen de Chinezen plaatselijke religieuze activiteiten. De regering van Nepal zou een taskforce, bestaande uit politieagenten en ambtenaren, hebben gestuurd naar het gebied om de Chinese activiteiten te onderzoeken. Het rapport raadt aan om veiligheidstroepen te stationeren aan de grens met China.

Diplomatieke banden beschermen

De Nepalese regering is behouden met het uiten van beschuldigingen aan China. De afgelopen jaren zijn de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen juist verbeterd en Nepal lijkt deze niet te willen beschadigen. Zo kreeg de hoofdstad Kathmandu een nieuwe spoorverbinding met Tibet van de Chinezen. Desondanks zijn er nog regelmatig protesten van de Nepalese bevolking gericht aan China. Nepal is daarnaast in het zuiden ook met India in een grensdispuut verwikkeld.

De diplomatieke relaties zullen nu echter andermaal onder druk komen te staan. De Chinese ambassade in de Nepalese hoofdstad Kathmandu ontkent echter alle beschuldigingen. Het stelt dat Nepal een belangrijke partner is voor China in het Belt and Road Initiative – ook bekend als de Nieuwe Zijderoute – en dat het land niks hoeft te vrezen.

Nepal als buffer

Volgens het NRC is een mogelijke verklaring dat China zich in Nepal bevindt om meer macht te krijgen op de grensregio. Verschillende Tibetanen proberen namelijk nog steeds het Chinese regime te ontvluchten, die hen dat poogt te beletten. Ongeveer 20.000 Tibetanen zijn al gevlucht naar Nepal of India. Daarnaast fungeert Nepal voor China ook als buffer tegen India, waarmee de Volksrepubliek in 2020 in de clinch lag.

Historisch gezien was er altijd verkeer in de grensregio van pelgrims die trokken naar de Kailash-berg in Tibet. De berg wordt als heilig beschouwd binnen het Tibetaans boeddhisme en Hindoeïsme. Elk jaar trekken duizenden mensen vanuit Nepal op bedevaart naar de berg om er in een cirkel omheen te lopen wat veel geluk zou brengen. De laatste jaren bemoeilijkt China de pelgrims toegang tot de berg.

Met India lijken de spanningen ook verder op te lopen. De premier van India, Narendra Modi, sprak recentelijk over een weg door de Lipulekh-pas. De weg verbindt India met een pelgrimsplaats in Tibet, maar wordt ook opgeëist door Tibet.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.