China heeft het moeilijk… en dat belooft weinig goeds

De Chinese economie heeft het moeilijk. Dat is in grote mate het gevolg van de door Donald Trump ontketende handelsoorlog, maar er zijn ook andere redenen.

Zo vertraagt de enorme schuldenlast van consumenten, banken en regio’s de economische groei.

De meest angstaanjagende grafiek die u ooit zag

De centrale bank van China heeft daarom besloten om nog maar eens 174 miljard dollar in de economie te injecteren. Deze nieuwe middelen moeten kleine en middelgrote bedrijven  helpen die het moeilijk hebben om onder de normale voorwaarden kredieten bij banken los te krijgen. Wie nog twijfelt aan de enorme schuldenberg die de Chinezen de voorbije jaren hebben opgebouwd om hun economie in de nasleep van de financiële crisis terug aan te zwengelen, kijkt best eens naar onderstaande grafiek:

Verder vertragen de consumentenuitgaven, de infrastructuuruitgaven en de loongroei. Ook de bedrijfsobligaties worden aan steeds strengere voorwaarden onderworpen.

Alles wijst er op dat de tweede economie ter wereld het eigenlijk niet goed doet ‘, schrijft Chen Shouhong, de oprichter van het investeringsinformatieplatform Gelonghui, op WeChat, een Chinese tegenhanger van Twitter, Facebook en Whatsapp.

De grote devaluatie van de yuan

Door nu een deel van de reserveverplichtingen van de banken vrij te geven hoopt de People’s Bank of China weer vaart in de economie te krijgen. Maar het gevolg laat niet op zich wachten: de Chinese yuan blijft in waarde verliezen en is sinds Trump de eerste tarieven op Chinese importgoederen aankondigde met 10% gedevalueerd. Exact het percentage dat deze belastingen voorlopig nog bedragen. Een zet die de huidige bewoner van het Witte Huis ongetwijfeld verder op stang zal jagen.

“China wil duidelijk een andere Amerikaanse president”

Beterschap in de Amerikaans-Chinese relaties moeten dan ook niet snel worden verwacht. Vorige week nog beschuldigde de Amerikaanse vice-president Mike Pence China van pogingen om het Amerikaans verkiezingsproces te beïnvloeden. “China wil duidelijk een andere president”, zei Pence. Hij deed dat ter gelegenheid van een toespraak die hij gaf aan het Hudson Institute, een conservatieve denktank in Washington. Pence beschuldigde de Chinese overheid ervan zijn militairen en spionnen in te zetten om de Amerikaanse belangen in de wereld te ondermijnen en het verkiezingsproces te beïnvloeden. “Jarenlang hebben we een oogje dichtgeknepen, maar die tijd is voorbij”, zei Pence.

Insiders bevestigen dat de Amerikaanse-Chinese relaties een nieuw tijdperk zijn ingetreden, die zullen worden gekenmerkt door concurrentie en confrontatie. Zowel Donald Trump als Xi Jinping lijken ervan overtuigd te maken te hebben met een onverzoenlijke vijand, die de strijd voor invloed en zelfs de werelddominantie aanvoert.


© Getty Images

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.