China mikt dit jaar op een economische groei van minstens 6 procent van het bbp. ‘Om de groeidoelstellingen op lange termijn te halen zal China nog even afhankelijk zijn van steenkool. We hebben geen andere keuze’, aldus Su Wei, vicesecretaris-generaal van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie.
De Chinese president Xi Jinping heeft in september laten weten dat de koolstofuitstoot van zijn land vanaf 2030 zal beginnen afnemen om uiteindelijk koolstofneutraal te zijn in 2060. Al zal het niet zo eenvoudig zijn om die doelstelling te halen. Verschillende beleidsmakers hebben immers al aangegeven dat de economische groei de topprioriteit blijft. Dat terwijl de Chinese economie voornamelijk afhankelijk is van energie afkomstig uit steenkool. Voor 2021 mikt de Chinese regering op een economische groei van 6 procent van het bbp.
Steenkool als belangrijkste energiebron
‘De energiestructuur van China wordt gedomineerd door steenkoolenergie. Dit is een objectieve realiteit’, liet Su Wei vorige week weten. ‘Op dit moment zijn de hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolens, intermitterend en onstabiel,. We moeten kunnen vertrouwen op een stabiele energiebron. Wij hebben geen andere keuze. Voor een periode moeten we misschien steenkool gebruiken als een flexibele energiebron.’ Hij voegde eraan toe dat steenkool gemakkelijk beschikbaar is, terwijl hernieuwbare energie in China verder moet worden ontwikkeld.
Ondertussen blijft China ook investeren in buitenlandse steenkoolmijnen. Li Gao, directeur-generaal van het departement klimaatverandering van het ministerie, zei in een interview met CNBC dat China dat doet omdat veel ontwikkelingslanden geen elektriciteit hebben. ‘Wat kan je in zo’n situatie doen zonder steenkolen’, aldus Li Gao.
Volgens de Boston University Global Development Policy Center hebben de China Development Bank en de Export-Import Bank of China samen 474 miljoen dollar aan projecten in de kolensector buiten China gefinancierd. Hetzelfde rapport gaf echter aan dat China’s financiering van energieprojecten buiten zijn grenzen sinds 2016 gestaag is gedaald.
China is grootste uitstoter van CO2
Li Gao zei dat steenkool in 2020 goed was voor 56,8 procent van China’s binnenlandse energieopwekking, tegenover 72,4 procent 15 jaar geleden. Volgens de Union of Concerned Scientists, een non-profitorganisatie die is opgericht bij het MIT, was China vorig jaar ’s werelds grootste uitstoter van koolstofdioxide. De Verenigde Staten waren tweede, en India derde.
Tijdens de klimaattop van vorige week riep Xi op tot internationale samenwerking om de koolstofuitstoot terug te dringen, en voegde hij eraan toe dat verschillende landen een verschillende rol moeten spelen bij die vermindering. ‘China zal strikt toezicht houden op projecten waarbij veel koolstofdioxide wordt geproduceerd. Voorts zullen we de toename van het kolenverbruik in de komende vijf jaar beperken. De daaropvolgende vijf jaar zullen we de uitstoot verminderen’, aldus de Chinese president.
(lb)
Lees ook: