‘China heeft al 350.000 inwoners gevaccineerd’

China schakelt een versnelling hoger met het Covid-19-vaccin. De Volksrepubliek heeft al 350.000 inwoners ingeënt, hoewel het vaccin nog in de testfase zit. Dat schrijft de Nikkei Asian Review, de grootste financiële krant ter wereld.

De vaccins worden ingeschakeld voor dringende gevallen, zoals wie naar het buitenland moet voor het werk of voor studies. Volgens de Japanse krant hebben er zich nog geen noemenswaardige neveneffecten voorgedaan.

Lange wachtrijen

Sinopharm, een Chinees farmaceutisch staatsbedrijf, heeft het vaccin ontwikkelt en dient ze ook toe. Er staan lange wachtrijen voor zijn laboratoriumcomplex in Peking. Elke weekdag worden er zowel in de voormiddag als in de namiddag gedurende drie uur prikjes uitgedeeld.

Dagelijks zouden zo’n 1.000 mensen het vaccin toegediend krijgen, zegt een bron die werkzaam is bij Sinopharm aan de Nikkei Asian Review.

Er zijn twee dosissen per persoon vereist. Volgens interne documenten van Sinopharm beidt de inenting bescherming tegen Covid-19 gedurende één tot drie jaar.

De exacte prijs van het vaccin is nog niet bekend, hoewel de voorzitter van het staatsbedrijf onlangs zei dat een behandeling rond de 1.000 yuan (130 euro) zou kosten. De vaccins zouden gratis zijn voor studenten die in het buitenland gaan studeren.

Op kosten van de staat

Er zijn verschillende gevallen bekend waarbij Chinese staatsbedrijven de kosten dragen voor vaccinatie van werknemers die zijn gestationeerd in landen waar de Chinese Zijderoute actief is. Ook veel diplomaten en gezondheidswerkers worden uit voorzorg ingeënt. In het Chinese leger zou ook al duchtig gevaccineerd worden.

‘Zo’n 350.000 mensen hebben al noodinentingen gekregen’, liet een bestuurslid van Sinopharm zich vorige week ontvallen in Chinese media. Daarbij is het leger niet meegerekend. Daarnaast nemen zo’n 40.000 mensen deel aan de klinische proeven van Sinopharm.

Sinovac zei dat slechts 1 tot 3 procent van de proefpersonen koorts kreeg als bijwerking. Tussen 2 en 8 procent leed aan uitputting. Zo’n 10 procent van de proefpersonen rapporteerde pijn. Op basis van die cijfers zegt het bedrijf dat er geen ernstige problemen zijn met zijn vaccin.

Behalve China zijn Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten ook al inwoners aan het vaccineren, buiten de klinische proeven om.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.