China gooit zichzelf nieuwe reddingsboei en lost restricties op kapitaalstromen voor buitenlandse investeerders

China gooit zichzelf nieuwe reddingsboei en lost restricties op kapitaalstromen voor buitenlandse investeerders
Xi Jinping – Lintao Zhang/Getty Images

In de hoop om meer buitenlandse investeringen aan te trekken, laat China buitenlandse partijen in Beijing en Shanghai hun geld vrij in en uit het land bewegen. Het is een significante wijziging van de Chinese koers.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese economie valt van de ene tegenvaller in de andere. Beijing voert allerhande maatregelen in om de economie te ondersteunen en kapitaal binnen te halen. Nu lost het land de greep op buitenlandse investeerders toch wat, die normaliter aan strenge regelgeving moeten voldoen om geld in en uit het land te krijgen.

In het nieuws: China wil “buitenlandse investeringen aantrekken om een open economie op te bouwen”.

De zet van China komt er slechts enkele weken nadat uit officiële cijfers bleek dat het aantal directe buitenlandse investeringen serieus gezakt was, net als het ondernemersvertrouwen, merkt CNN op.

  • In de Shanghai vrijehandelszone kunnen buitenlandse investeerders, zowel personen als bedrijven, hun geld overmaken zonder restricties of vertragingen. Dat meldt de lokale overheid in een persbericht. 
  • De enige voorwaarden zijn dat het geld wettelijk is verkregen en verband houdt met de investeringen in China. 
  • Beijing stelde op dezelfde dag een gelijkaardige regeling voor. Daaronder zouden buitenlandse geldstromen voor bedrijven ook makkelijker moeten verlopen.
  • De Chinese overheid zei dat de beleidsvoorstellen gericht zijn op “het aantrekken van buitenlandse investeringen, met het oog op een open economie”.
  • Om meer investeringen aan te trekken besloot het land eind augustus om de belasting op de handel van aandelen te verlagen.

Overtuigend?

Of deze toegeving van de Chinese overheid voldoende zal zijn om meer investeringen aan te trekken, is nu de vraag.

  • Het ondernemersvertrouwen is er laag. Dit blijkt een peiling van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Shanghai. Slechts 52 procent gaf aan een optimistische kijk te hebben over de komende 5 jaar. Dit is het laagste punt sinds de rondvraag in 1999 voor het eerst gedaan werd.
  • China had afgelopen maanden ook met deflatie te kampen, en lijkt nog maar net het tij te hebben gekeerd. De inflatie in augustus kwam uit op een magere 0,1 procent.
  • Enkele grote Chinese vastgoedspelers raakten ook in de problemen. Het toont aan dat de sector toch minder robuust is dan gedacht werd.

Toch nog opmerken: De jongste maanden kondigde China vaak aan dat het maatregelen zou treffen om de economie te ondersteunen. De meeste voorstellen waren echter van kleine aard, en de daad bij het woord bleef uit voor significante maatregelen. Het land kampt met een enorme schuldenberg, en lijkt zich momenteel geen grote monetaire stimulansen te kunnen permitteren.

Door eind augustus de belasting op aandelenhandel te verlagen, en de nieuwe maatregelen van vandaag, lijkt het nu wel concrete stappen te ondernemen.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.