China Eastern vliegt opnieuw met Boeing 737-800 na onopgeloste crash van maart

De Boeing 737-800 vliegt opnieuw in China nadat in maart 132 mensen omkwamen in een crash met dit type vliegtuig voor nog onbekende redenen.

Op 21 maart vertrok vlucht MU5735 van China Eastern Airlines rond 1 uur ‘s middags van Kunming naar Guangzhou. Iets meer dan een uur later viel de Boeing 737-800 loodrecht uit de hemel nabij de stad Wuzhou. De crash bleek enkele dagen later fataal: alle 132 inzittenden kwamen om. 

Een vloot van zeker tweehonderd 737-800’s werd na het ongeluk preventief aan de grond gehouden door de Chinese airliner. Ondertussen werd er koortsachtig gezocht naar de zwarte dozen van het neergestorte vliegtuig om meer te leren over de oorzaak van de crash.

Voorlopig onderzoek komt pas aan binnen een maand

Minder dan een maand later wordt de Boeing 737-800 opnieuw in gebruik genomen door China Eastern. 

China Eastern voerde zondag vlucht MU5843 uit met een Boeing 737-800. Het vliegtuig vloog ook van Kunming en landde veilig in Chengdu. Een andere 737-800 vertrok die dag vanuit Shanghai, laten gegevens van Flightradar24 zien. Nochtans weten we nog steeds niet wat er precies gebeurd is op 21 maart.

Beide zwarte dozen werden inmiddels gevonden door de Chinese overheid; een van hen stak zo’n 1,5 meter onder de grond. China Eastern zal binnen de 30 dagen een voorlopig rapport indienen bij de ICAO, de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties.

Geruchten over link met Evergrande

Er gaan geruchten rond als zou de automatische piloot van het neergestorte vliegtuig niet naar behoren gewerkt hebben en een overcorrectie van de software zou geleid hebben tot de crash. 

Op Chinese sociale media wordt er ook beweerd dat de copiloot van MU5735 zijn spaargeld zou verloren hebben bij de ingebrekestelling van de Chinese vastgoedtitaan Evergrande. Daardoor zou hij besloten hebben om zichzelf en alle passagiers de dood in te sleuren. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat dit verhaal zou kloppen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20