China maakt “donkerste economische moment van de laatste decennia” mee: aandelen, grondstoffen en yuan in vrije val

China’s aandelenmarkten en grondstoffenmarkten kleurden maandag bloedrood. De catastrofale zero-COVID-aanpak van Peking lijkt de schuldige.

Een golf van paniek gaat door de aandelenmarkten van de wereld. Maandag openden de markten met een nieuwe reeks selloffs en menige beurs kleurde bloedrood. Maar nergens zijn de paniekverkopen zo erg als in China. Daar kregen zowel de aandelenmarkt, de nationale munteenheid (de Chinese yuan) als de markten voor grondstoffen stevige klappen te verwerken.

De CSI 300 Index, de Chinese aandelenindex van de 300 grootste A-aandelen die worden verhandeld op de Shanghai Stock Exchange en de Shenzhen Stock Exchange, sloot maandag 5 procent lager af. Volgens Bloomberg staat de index nu op zijn laagste niveau sinds april 2020. De Hang Seng, de beurs van Hongkong, moest een verlies van 4 procent incasseren aan het einde van de handelsdag.

In maart had de Chinese overheid nog geprobeerd om de markt omhoog te praten met de belofte van stimulusmaatregelen. Van de rally die volgde op die aankondiging blijft vandaag niets meer over. De CSI 300 Index is goed op weg om dit jaar een verlies van 22 procent te noteren.

Ondertussen zakte de koers van de Chinese yuan naar zijn laagste punt in de afgelopen 17 maanden. De People’s Bank of China moest hardhandig ingrijpen om de munt in vrije val te stabiliseren. Daarvoor verlaagde de centrale bank de reserveverplichting van banken, ofwel de hoeveelheid valuta die banken in reserve moeten hebben om hun bezit aan deviezen te ondersteunen.

Tenslotte zakte de prijs van Chinese olie tijdelijk onder de 100 dollar per vat, dankzij de vrees dat de vraag naar de grondstof in het land weldra catastrofaal zou afnemen.

Publieke weerstand tegen zero-COVID groeit

De reden voor de panische angst op de beurs is duidelijk: de aanhoudende COVID-uitbraak in China en de rampzalige aanpak van Peking. In Shanghai hebben duizenden inwoners door een draconische lockdown amper toegang tot voedsel en medische hulp. Daardoor zullen er volgens talloze lokale bewoners meer slachtoffers door de harde lockdown vallen dan door het virus. 

De Chinezen beginnen steeds meer verzet te tonen tegen de vaak onmenselijke manier waarop zij in hun woonsten worden gedwongen door de overheid of routinematig testen moeten ondergaan. Vooral de plannen van de Chinese overheid om besmette kinderen van niet-besmette ouders te scheiden was voor velen de druppel. 

Op WeChat, de populairste social media-app van China, werd een video gedeeld waarin verontwaardigde burgers hun ervaringen over de lockdown in Shanghai deelden. Het was een ongekend publiek vertoon van weerstand tegen de Chinese overheid. WeChat poogde de video te verwijderen, maar verschillende Chinezen offerden hun aanwezigheid op het platform op om de video toch te verspreiden. Die video staat vandaag nog steeds op YouTube en werd zelfs vereeuwigd op blockchain als NFT.

Peking weldra ook in lockdown?

Maandag werden daarbovenop verschillende delen van Peking in een soort lockdown gezet, berichtte AP. Er zullen ook, net als in Shanghai, massaal testen worden uitgevoerd in Peking, kondigden de autoriteiten aan. Duizenden bewoners van de stad met meer dan 21 miljoen inwoners begonnen daarop koortsachtig voedsel en andere benodigdheden te hamsteren.

“Men vreest dat de situatie in Peking zal uitgroeien tot wat er in Shanghai is gebeurd, met een aantal langdurige lockdowns die de economie zwaar zullen treffen”, zei de Hongkongse fondsmanager Kevin Li tijdens een interview met Bloomberg.

Gevoelens van wrok

Junheng Li, CEO van JL Warren Capital, waarschuwde er in een interview met Bloomberg voor dat beleggers de situatie in China niet moeten onderschatten. “Dit is het donkerste economische moment van China van de laatste decennia”, zei Li. Vervolgens wees hij er ook op dat het Zero-COVID-beleid van Peking zorgt voor een vertrouwenscrisis in het land, die gevoed wordt door gevoelens van wrok vanuit het mishandelde Shanghai.

Peking blijft ondertussen volhouden dat hun beleid ontelbare levens zal redden en de economie zal blijven draaien. Maar het lijkt er steeds meer op dat enkel het omgekeerde zal bereikt worden. 

De groeidoelstellingen van Peking (waaronder een onrealistische aangroei van 5,5 procent van het bbp) lijken serieus in gevaar te komen en de globale toeleverketens zullen wellicht opnieuw onder hevige druk komen te staan. Met alle gevolgen van dien, te midden van torenhoge inflatiecijfers in het westen.

(kg)

Meer