China bouwde in 2018 meer wolkenkrabbers dan ooit tevoren

Dit jaar werden in geen enkel land over de hele wereld meer wolkenkrabbers gebouwd dan in China. Dat zegt een rapport van de Council of Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH). In de Chinese steden werden dit jaar in totaal achtentachtig gebouwen met een hoogte van minstens tweehonderd meter voltooid. Dit cijfer zet volgens het rapport een nieuwe maatstaf voor de groei van de nationale portfolio’s wolkenkrabbers.

Het Chinese resultaat ligt ook bijna zeven keer hoger dan de dertien voltooiingen die dit jaar in de Verenigde Staten werden gerealiseerd. De Verenigde Staten staan daarmee op een verre afstand van China op een tweede plaats.

Beijing

De bouw van wolkenkrabbers is de voorbije tien jaar sterk gestegen. Wereldwijd zijn er dit jaar 143 wolkenkrabbers gebouwd. “Dat is weliswaar minder dan vorig jaar, toen een record van 147 gebouwen werd geregistreerd, maar dat is nog steeds het tweede hoogste cijfer uit de geschiedenis,” aldus het rapport. Een groot gedeelte van deze groei werd aangedreven door China.

Het land vertegenwoordigde 61,5 procent van alle nieuwe wolkenkrabbers die dit jaar werden geregistreerd. Er werden veertien exemplaren gebouwd in de stad Shenzhen, die het derde opeenvolgende jaar bovenaan de ranglijst van steden met nieuwe wolkenkrabbers stond, vóór Dubai, Beijing, New York en Shenyang.

De Chinese hoofdstad Beijing kreeg met de Citic Tower (528 meter) ook het hoogste nieuwe gebouw van het jaar. Wereldwijd worden slechts zeven torens gebouwd die hoger reiken dan de Citic Tower. Aziatische steden domineerden de rest van de lijst gebouwen met de grootste hoogte. Ho Chi Minh City (Vietnam) en Changsha (China) bouwden eveneens structuren met een hoogte van meer dan vierhonderd meter.

De Zuid-Amerikaanse Buenos Aires (Argentinië) en Bogota (Colombia) kregen het voorbije jaar eveneens het hoogste gebouw uit hun geschiedenis. Het Comcast Technology Center in Philadelphia is met 342 meter het hoogste gebouw dat dit jaar buiten Azië werd gerealiseerd. Het complex is ook de hoogste toren van de stad.

San Francisco kreeg de Salesforce Tower (326 meter), terwijl in Miami de Panorama Tower (252 meter) werd gebouwd.

Sancties

Het rapport schat verder dat wereldwijd volgend jaar tussen honderd en honderdvijftig nieuwe wolkenkrabbers zullen worden voltooid. Er wordt echter ook gesuggereerd dat het bouwtempo in China binnenkort zou kunnen worden afgeremd.

Daarbij wordt gewezen naar de binnenlandse economische omstandigheden. “Hoewel China dit jaar een gigantische bouwactiviteit heeft laten optekenen, is het waarschijnlijk dat de volgende jaren de effecten van een sterker financieel beleid zullen voelen,” aldus het rapport. “Als dit beleid doorgaat, kan de schijnbaar onbegrensde Chinese dominantie in de constructie van nieuwe wolkenkrabbers beginnen te haperen.”

“Ook moet ermee rekening worden gehouden dat de handelssancties tegen China de mondiale bouwnijverheid zou kunnen verstoren. Een vertraging zou niet alleen gevolgen hebben voor de Chinese bouwactiviteiten, maar ook overzeese ontwikkelingen die afhankelijk zijn van Chinese financiering. Al dit jaar kon een sterke afname worden opgetekend, wat leidde tot de stopzetting of de verkoop van een aantal projecten die in de hele wereld door Chinese investeringen werden aangedreven.”

Meer