China haalt uit naar Amerikaanse tarieven voor zonnepanelen: “Verstoort internationale handel in energieproducten”

De Verenigde Staten verlengen de importtarieven op Chinese zonnepanelen. Volgens de Chinese Kamer van Koophandel verstoren de Amerikanen zo de verspreiding en ontwikkeling van hernieuwbare energie.

Vrijdag verlengde de Amerikaanse president Joe Biden een reeks importtarieven op Chinese onderdelen die gebruikt worden om zonne-energie op te wekken. Die tarieven werden opgelegd tijdens het presidentschap van Donald Trump. Enkel de regels voor het importeren van dubbelzijdige zonnepanelen werden deels versoepeld, omdat die ondertussen essentieel zijn geworden op grote Amerikaanse werven.

Donald Trump legde China de importtarieven op in 2018 volgens sectie 201 in een handelswet uit 1974. Chinese onderdelen die gebruikt worden om zonnepanelen te vervaardigen, kenden sindsdien een hallucinante importheffing van 30 procent. Later zakte het tarief terug naar 15 procent.

Verstoring ontwikkeling zonne-energie als nieuw energieproduct

Een dag later reageerde de Chinese Kamer van Koophandel in New York dat dergelijke tarieven de internationale handel van zonne-energieonderdelen en de adoptie van groene energie verstoren. Dat rapporteerde persbureau Reuters zondag.

“De Amerikaanse overheid heeft ondanks sterke tegenstand van betrokken partijen in binnen- en buitenland aangedrongen op een verlenging van de maatregelen van sectie 201. Die zijn niet alleen niet bevorderlijk voor een gezonde ontwikkeling van de binnenlandse industrie in de VS, maar verstoren ook de normale orde van de internationale handel in fotovoltaïsche energie (zonnecellen die licht omzetten in elektriciteit, red.) als nieuw energieproduct”, meldt het Chinese instituut in een verklaring.

Verder voerde de Kamer van Koophandel aan dat het hoopt dat Washington weldra “concrete maatregelen” zal nemen om de handel in deze nieuwe energieproducten opnieuw te faciliteren. Dat zou essentieel zijn om de globale uitstoot van CO2 terug te dringen.

Ironische uitspraken van steenkoolkampioen China

Dat China met de vinger wijst naar de VS voor de verstoring van de markt van groene energie valt enigszins ironisch te noemen. De Aziatische supermacht produceert op dit moment recordhoeveelheden steenkool om energie op te wekken in eigen land, wat bijzonder vervuilend is. Peking stuurde ook zijn kat naar zowel de laatste G20-top over het klimaat als de klimaatconferentie van de Verenigde Naties eind 2021.

Toch is er ook sprake van enorm veel innovatie binnen de Chinese markt van zonne-energie. De hoeveelheid zonne-energie die China aflevert is vorig jaar gestegen met 54,9 gigawatt tot zo’n 306,6 gigawatt in totaal. Dat is een absoluut recordcijfer voor het land. Tegen het einde van het decennium hoopt China zo’n 1.200 gigawatt te halen uit wind- en zonne-energie.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20