China activeert experimentele kernfusiereactor


China heeft vrijdag met succes zijn meest geavanceerde experimentele kernfusiereactor geactiveerd. Dat meldt staatsagentschap Xinhua. China zet zo een grote stap voorwaarts in de zoektocht naar energie met lage CO2-uitstoot.

China, dat van alle landen ter wereld de grootste uitstoot kent, creëerde zijn groei grotendeels op basis van fossiele brandstoffen. Ieder jaar blijft China ook zeer vervuilende nieuwe steenkoolcentrales bouwen.

Maar China is in zijn zoektocht naar een energiebron met een lage uitstoot ook almaar actiever in kernenergie. Vorige week nog werd de eerste klassieke kernreactor van eigen makelij opgestart en nu wordt ook een nieuwe stap in een kernfusieproject aangekondigd.

Die nucleaire ‘fusie’, waarvan het principe al gebruikt werd voor de atoombom, is niet te verwarren met de ‘splijting’ van atomen, op basis waarvan traditionele kerncentrales werken. Voorstanders beschouwen kernfusie als de energiebron van de toekomst, omdat ze oneindig is, net als de zon, en afval noch broeikasgassen produceert.

Artificiële zon

China activeert de Tokamak HL-2M-reactor, de meest performante van het land, in de provincie Sichuan. Het is een magnetische kamer die een fenomenale warmte genereert, met het doel om atoomkernen samen te smelten. In de reactor kan de temperatuur oplopen tot meer dan 150 miljoen graden Celsius, zegt Xinhua. Dat is tien keer de warmte in de kern van de zon.

De reactor zal ‘essentiële technische steun bieden aan China’ en dat in het kader van ITER, het internationale onderzoeksproject met experimentele fusiereactors, zegt ingenieur Yang Qingwei, volgens Xinhua.

Het onderzoek naar kernfusie is niet nieuw. De magnetische kamers zijn oorspronkelijk bedacht in de Sovjet-Unie. Hun benaming, ’tokamak’, stamt uit het Russisch. Ze worden ook wel ‘artificële zonnen’ genoemd. Er zijn ook ’tokamaks’ gebouwd in Europa, de Verenigde Staten, Japen en Zuid-Korea.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20