Chelsea FC geeft recordbedrag uit aan transfers en verbreekt record van FC Barcelona

Chelsea FC heeft dit seizoen over twee transferperiodes heen maar liefst 611,49 miljoen euro uitgegeven aan inkomende spelers. Daarmee verpulvert de club het transferrecord over één seizoen van FC Barcelona uit 2017-2018. De Spaanse club gaf toen 380,1 miljoen euro uit.

In het nieuws: Dinsdagavond 31 januari, vlak voor het sluiten van de transfermarkt, sloeg Chelsea FC nog een laatste keer toe. De Engelse club bereikte na lang onderhandelen eindelijk een akkoord met Benfica over de transfer van wereldkampioen Enzo Fernández. Chelsea betaalt maar liefst 121 miljoen euro voor de 22-jarige Argentijnse middenvelder. Daarmee komt het totale bedrag dat de Engelse club uitgaf deze winter op 329,5 miljoen euro. Afgelopen zomer gaf Chelsea bovendien ook al bijna 279 miljoen euro uit. Samen goed voor een absoluut record.

Wat ging eraan vooraf?

  • Nadat Rusland iets minder dan een jaar geleden Oekraïne binnenviel, nam in het Verenigd Koninkrijk de druk op oligarch Roman Abramovitsj toe. Deze Russisch-Israëlische miljardair was vroeger namelijk goed bevriend met Vladimir Poetin en werd zo gedwongen Chelsea FC te verkopen.
  • Uit meerdere kandidaten kwam uiteindelijk een consortium geleid door de Amerikaanse sportinvesteerder Todd Boehly naar voren als nieuwe eigenaar van de Engelse club. Hij betaalde toen 4,25 miljard pond (4,8 miljard euro) voor Chelsea.
  • Boehly hoopte dat Chelsea na vijf jaar zonder titel meteen opnieuw kon meedraaien aan de absolute top van de Premier League. De Amerikaan trok daarom deze zomer al zwaar zijn portefeuille open.
  • Toch valt het seizoen van Chelsea voorlopig serieus tegen. Momenteel staat de club namelijk maar tiende in de Engelse competitie. Daarmee heeft ze momenteel al tien punten achterstand op de vierde plaats, die recht heeft op deelname aan de Champions League. In de hoop het seizoen toch nog te redden in de resterende 18 wedstrijden sloeg Chelsea dus opnieuw toe op de transfermarkt.

Welke versterkingen haalde Chelsea deze winter?

  • Chelsea begon de wintertransferperiode op 15 januari met de transfer van de 22-jarige Oekraïner Mykhaylo Mudryk voor 70 miljoen euro. Omdat ook concurrent Arsenal veel interesse toonde in die linksbuiten wordt deze transfer als zeer prestigieus gezien.
  • Daarna haalde Chelsea FC met de 21-jarige Benoît Badishile (AS Monaco, 38 miljoen euro), de 20-jarige Noni Madueke (PSV, 35 miljoen euro), de 19-jarige Malo Gusto (Olympique Lyon, 30 miljoen euro) en de 20-jarige Davic Fatro Fofona (Molde, 12 miljoen euro) meerdere spelers voor de toekomst. Zo vernieuwt het verder zijn relatief oude spelerskern.
  • Vervolgens bereikte het een akkoord met de Spaanse topclub Atlético Madrid voor een uitleenbeurt van de 23-jarige Portugees João Félix. Chelsea betaalt 11 miljoen euro om de 23-jarige Portugees een half jaar te huren.
  • Tot slot werd dus vlak voor het sluiten van de transfermarkt een akkoord bereikt met Benfica over de komst van Enzo Fernández. De Portugese topclub wilde de jonge Argentijn al langer laten gaan, maar vroeg aan Chelsea om het bedrag van 121 miljoen euro in één keer op te hoesten. Omdat de Engelse club daardoor in de problemen ging komen met de FIFA-regels rond Financial Fair Play wilde Chelsea het bedrag verspreid over verschillende jaren betalen. Uiteindelijk werd daarover dus een compromis bereikt. Chelsea betaalt nu 30 miljoen euro en de rest in meerdere schijven in de toekomst.
Meer