Volgens berichtgeving van The New York Times riepen managers bij Google “Code Rood” uit nadat de AI ChatGPT eerder in december voor het eerst beschikbaar werd gemaakt.
Zal ChatGPT binnenkort traditionele zoekmachines vervangen? Leidinggevenden bij Google roepen “Code Rood” uit

Waarom is dit belangrijk?
Volgens sommige experts zullen chatbots zoals ChatGPT de wereld de komende jaren onherkenbaar maken. Zelfs zoekmachines en online encyclopedieën kunnen immers niet opboksen tegen een AI die conversaties kan voeren, computercode kan schrijven, artikels kan schrijven en zo veel meer.De essentie: Ook managers bij Google zien de bui al hangen.
- Velen onder hen zouden bang zijn dat ChatGPT het hele zakenmodel van het bedrijf achterhaald zal maken, zo staat te lezen in The New York Times.
- Zelfs Sundar Pichai, topman van moederbedrijf Alphabet, wordt in het stuk van de Amerikaanse krant genoemd. Pichai zou de jongste weken hebben deelgenomen aan een aantal vergaderingen over de AI-strategie van het bedrijf, waarin hij teams opdroeg hun focus te verleggen.
- Meerdere afdelingen binnen het bedrijf zouden nu meer moeten doen om de ontwikkeling van AI-producten te bevorderen. Dat lijkt een rechtstreekse poging om de dreiging die OpenAI vormt, te bestrijden.
Zoekmachines achterhaald?
Een opfrisser: ChatGPT werd ontwikkeld door onderzoekslaboratorium OpenAI.
- De chatbot werd begin december beschikbaar gemaakt voor miljoenen gebruikers, waarna een enorme hype ontstond rond de capaciteiten ervan.
- Maar het gaat nog altijd om incomplete technologie. De AI werd getraind door er miljoenen webpagina’s en boeken aan te tonen, maar is nog niet verbonden met het internet.
- Eenmaal dat gebeurt, zou een zoekmachine zoals die van Google volledig achterhaald kunnen worden. In plaats van willekeurige resultaten te tonen, zou dergelijke chatbot immers veel meer kunnen.
Minder advertenties
- Google staat op vlak van AI zelf helemaal niet stil. Het bedrijf onwikkelt zelf een chatbot, LaMDA genaamd.
- Deze zomer ontstond ook daarover ophef, nadat voormalig Google-ingenieur Blake Lemoine beweerde dat de AI zelfbewust was geworden. De meeste AI-experts geloven echter nog niet dat het programma zo ver staat.
- Toch zou het best mogelijk kunnen zijn dat Google weerhoudend is om AI-chatbots aan te bieden. Dat heeft alles te maken met de inkomsten die het bedrijf genereert uit advertenties, die goed waren voor 80 procent van Google’s inkomsten.
- Een AI-chatbot zou immers meteen een correct antwoord kunnen geven. Daardoor moeten gebruikers minder rondklikken, wat betekent dat zij ook minder advertenties zullen tegenkomen.
(fjc)