‘Charleroi stiptste luchthaven ter wereld’

Brussels South Charleroi Airport (BSCA), de luchthaven van Charleroi, is de meest punctuele luchthaven ter wereld. Dat blijkt uit een rangschikking van het Deense AirHelp, een bedrijf dat passagiers helpt compensaties te claimen wanneer vluchten worden vertraagd of geannuleerd. 

AirHelp rangschikt luchthavens op basis van 3 criteria: punctualiteit, service en kwaliteit en het aanbod van winkels en horecazaken. De beste luchthaven ter wereld is de Internationale Luchthaven Hamad in Doha (Qatar). Op twee staat de luchthaven Haneda van Tokio (Japan). Plaats drie is voor de Internationale Luchthaven van Athene (Griekenland).

In dezelfde rangschikking behaalt BSCA een verdienstelijke 14de plaats. In Europa doen enkel Athene (plaats 3), Gdansk (plaats 5) en Tenerife (9) beter. De nationale luchthaven van Zaventem komt niet verder dan een 115de plaats. Maar wanneer enkel naar punctualiteit wordt gekeken, doet geen enkele luchthaven ter wereld het beter dan Charleroi. De Waalse luchthaven krijgt een score van 8,6.

GIVT Sky Ranking

In dat verband bevat ook de meest recente GIVT Sky Ranking interessante gegevens. Die kijkt enkel naar Europese vluchten die meer dan 3 uur vertraging opliepen of gewoon werden geannuleerd. Daar valt vooral de slechte prestatie van British Airways op. In het derde kwartaal van 2019 werd ruim 4,6% van alle BA-vluchten met drie uur vertraagd of geannuleerd. Een toename van 201% in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Goede prestaties werden geleverd door de budgetvliegers Ryanair en WizzAir die probleemvluchten met respectievelijk 69% en 66% zagen afnemen.

De slechte prestatie van British Airways heeft uiteraard gevolgen voor de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick, die de eerste twee plaatsen innemen in de rangschikking van Europese luchthavens waar zich de meeste vertragingen voordoen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20