Champagnehuizen waarschuwen voor tekorten tijdens feestdagen

Wie tijdens Kerst of Oud en Nieuw verzekerd wil zijn van champagne kan nu alvast maar een flesje inslaan. Verschillende grote champagnehuizen waarschuwen dat het in de loop van dit jaar steeds moeilijker zal worden een fles bubbels te kunnen kopen.

De schaarste is deels het gevolg van de coronapandemie waardoor de productielocaties twee maanden dichtzaten. Verder is er een tekort aan champagneflessen.

Dit terwijl de vraag naar champagne in de lift zit, omdat consumenten als gevolg van de coronacrisis meer geld overhouden en dit uitgeven aan luxeproducten.

Meer bubbels

Vorig jaar werd meer champagne verkocht in vergelijking met een jaar eerder, ondanks een dip in de verkopen in het voorjaar toen de crisis uitbrak en inkopers voorzichtig waren met het aanvullen van de voorraden.

Die stijging zet door. In landen waar veel champagne wordt gedronken, zoals Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is de verkoop fors hoger.

Die extra verkopen sinds de crisis compenseren ruimschoots voor het verlies aan afzetmarkten zoals de horeca. Voor luxedrankenproducent Moët Hennessy, met merken als Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart en Dom Pérignon ’s werelds grootste champagnemaker, kwam de grotere vraag ook als een verrassing.

Prijzen stijgen niet

Volgens een woordvoerder van Moët Hennessy is het voor de champagnehuizen niet eenvoudig de capaciteit op korte termijn te vergroten. Het proces om champagne te maken duurt tussen de drie en elf jaar. Daarmee zijn de oogsten van grofweg 2017 nu aan de beurt om tot eindproduct te worden verwerkt.

Ondanks de schaarste zullen de prijzen van champagne dit jaar niet stijgen, aldus het champagnehuis. Het wijst erop dat de prijzen ieder jaar op 1 maart worden vastgesteld. In maart volgend jaar zou de prijsstijging rond de 3 procent zijn.

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20