CEO’s wereldwijd verwachten een recessie in de komende 12 maanden, maar de meesten gaan ervan uit dat die “mild en kort” zal zijn.
2022 was tot nu toe allesbehalve een topjaar. De torenhoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en de Europese energiecrisis treffen talloze bedrijven en gezinnen diep in hun portefeuille. Daar komt nog eens bij dat dat alles kort volgt op de coronacrisis die de wereld twee jaar in haar greep hield.
Ondanks al die economische tegenslagen zijn de CEO’s optimistischer over de toekomst dan begin dit jaar. Dat leert een bevraging van de professionele dienstverlener KPMG bij 1.300 CEO’s tussen juli en augustus. Dat terwijl een meerderheid verwacht dat een grotere verstoring – zoals een recessie – de heropleving van hun bedrijven zou kunnen verhinderen.
Positieve vooruitzichten
“CEO’s over de hele wereld geven blijk van meer vertrouwen, moed en doorzettingsvermogen om de economische gevolgen op korte termijn voor hun bedrijven te overwinnen, zoals blijkt uit hun groeiende vertrouwen in de wereldeconomie en optimisme over een horizon van drie jaar”, aldus Ong Pang Thyé, managing partner van KPMG Singapore.
“We zien ook dat velen zich positioneren voor groei op lange termijn, zoals in Singapore, waar ongeveer 80 procent van de CEO’s zegt dat hun bedrijfsdoelstelling de komende drie jaar de grootste impact zal hebben”, vervolgt hij. Op korte termijn liggen de kaarten echter heel anders. Bijna 90 procent van de CEO’s in Singapore heeft een aanwervingsstop ingesteld of gepland voor de komende zes maanden.
Verschillende perspectieven in verschillende regio’s
De prognoses voor de economische toekomst op korte en lange termijn zijn in Azië en de Stille Oceaan niet dezelfde als in de rest van de wereld. Zo denkt slechts 63 procent van de ondervraagde CEO’s in Azië en de Stille Oceaan dat de wereld het komende jaar een recessie zal doormaken, tegenover 86 procent voor de rest van de wereld.
Zij zijn echter minder optimistisch over de groei in de komende drie jaar dan hun mondiale tegenhangers.
(ns/lb)