CEO oudste waterkrachtcentrale ter wereld: “We verdienen meer geld met Bitcoin dan met energie te verkopen aan National Grid”

Een van de oudste waterkrachtcentrales ter wereld staat in Mechanicville, een stad in New York. De energie opgewekt door die centrale wordt gedeeltelijk ingezet om Bitcoin (BTC) mee te minen. Volgens de CEO van de centrale levert dat meer op dan elektriciteit te verkopen aan National Grid, een multinationaal elektriciteits- en gasbedrijf.

Waarom is dit belangrijk?

Niet alleen particulieren hebben hun zinnen gezet op cryptomunten. Ook bedrijven hopen met de digitale munten hun winstmarges een boost te geven. Zo heeft onder meer Tesla eerder dit jaar BTC gekocht. Sommige bedrijven gaan nog een stapje verder en delven zelf cryptomunten, zoals Albany Engineering Corp.

De waterkrachtcentrale in Mechaninville is eigendom van Albany Engineering Corp (AEC). Dat bedrijf had in 1986 een deal gesloten met de National Grid om de centrale, die in 1897 werd gebouwd, volledig te renoveren. In ruil kreeg AEC een contract om energie te leveren. National Grid zou als onderdeel van die overeenkomst voor de komende 40 jaar elektriciteit afnemen van de waterkrachtcentrale tegen een korting terwijl AEC een vergunning kreeg om de centrale zelfstandig te runnen.

Juridisch getouwtrek

National Grid hield zich destijds weliswaar niet aan de gemaakte afspraken. Nadat AEC in 1993 de vergunning in handen kreeg, ontdekte hij dat de plannen van National Grid in de tussenliggende zeven jaar waren veranderd. “National Grid belde me de volgende dag op en zei, we gaan dit contract niet nakomen. En als het je niet bevalt, ga je maar naar de rechter”, aldus Jim Besha, CEO van AEC. National Grid wou de oude centrale ontmantelen.

Besha sleepte National Grid voor de rechter. Het duurde tien jaar om tot een schikking te komen. Uiteindelijk is National Grid akkoord gegaan om een marktconforme prijs te betalen. Maar de inkomsten bleven ondanks het wegvallen van de korting laag. Daarom is het bedrijf op zoek gegaan naar een nieuwe inkomstenbron.

3 cent per kilowattuur

Volgens een verslag van de Times Union wordt een deel van de energie van de fabriek gebruikt voor het delven van Bitcoin, aangezien er “niet veel winst” te maken valt met de exploitatie van een fabriek. Besha zei enkele dagen geleden aan lokale verslaggevers dat zijn bedrijf 3 cent krijgt per kilowattuur dat het verkoopt aan National Grid. “Het delven van Bitcoin levert drie keer zoveel op”, zei hij.

“Het is de beste manier om bitcoin te delven, omdat we hernieuwbare energie gebruiken”, vervolgde Besha. “We doen het er gewoon bij, experimenteren ermee. We kopen gebruikte servers.”

AEC houdt de cryptomunt overigens niet lang bij. De Bitcoins die het bedrijf op die manier ontvangt, worden wekelijks verkocht. Besha staat namelijk sceptisch tegenover BTC als een langetermijninvestering. Hij doet het enkel om op korte termijn geld te verdienen. Hij zou naar eigen zeggen liever meer geld verdienen met het traditionele verdienmodel van zijn bedrijf: hernieuwbare energie verkopen.

Lees ook:

(tb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.